Zeci de oameni vor fi mutaţi din calea saramurii într-un ghetou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strămutaţii vor sta în tabăra de la Ocniţa, fără energie electrică şi apă

Agitaţie, sărăcie, disperare şi resemnare în oraşul care miroase a saramură. Ieri, la Ocnele Mari, autorităţile au stabilit câţi oameni vor fi evacuaţi din zona de risc a Câmpului I care se prăbuşeşte controlat. „S-a întocmit un plan de evacuare. E vorba de 18 familii, cu 46 de persoane. S-au stabilit locurile în care vor fi mutaţi oamenii şi bunurile lor. Începem evacuarea în momentul în care specialiştii spun că a apărut riscul maxim“, a declarat colonelul Adrian Mesescu, inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea. Oamenii vor fi mutaţi în tabăra Ocniţa. Mobilierul din case îl pot depozita la o şcoală şi la un cămin cultural din zonă. 

„E bătaie de joc“


Specialiştii au stabilit primele trei familii care vor fi evacuate la zece ore de la începerea prăbuşirii controlate a tavanului cavernei din Câmpul I. Hodorog este prima dintre ele. „Astăzi m-au anunţat că o să fiu evacuat. E bătaie de joc. Ne duc în tabăra de la Ocniţa, care arată ca un ghetou. Acolo nu avem niciun fel de condiţii. Sunt şobolani şi bălării cât noi de mari“, spune Ion Hodorog. Bărbatul are o casă cu şase camere, care i-a fost evaluată, cu tot cu teren, la 80.000 de lei. „Nu sunt de acord cu suma. Dacă îmi dau 230.000 de lei pe tot, plec din zonă, altfel nu. Rămân aici, să mă înghită saramura“, spune bărbatul.

A murit după primele prăbuşiri


A doua femeie strămutată, Ana Ciripelu, are 80 de ani. Nu a uitat niciodată iadul saramurii. Îl are în minte de parcă ar fi fost ieri. „În 2001 locuiam în altă casă. A venit saramura când s-a prăbuşit Câmpul II şi soţul meu, Gheorghe, a făcut comoţie cerebrală. A fost cumplit. Nu vă puteţi imagina. A stat şapte ani paralizat, după care a murit. Acum trebuie să mă mut iar din calea saramurii“, povesteşte plângând Ana Ciripelu. Bătrânei trebuia să i se construiască o casă la Copăcelu, ca şi altor zeci de familii din zonă, numai că lucrările sunt acum oprite din lipsă de fonduri. Drama localnicilor e greu de descris în cuvinte. Uţă e a treia familie pe listă. Se uită că trebuie să lase agoniseala de-o viaţă şi să plece din calea saramurii. „În 2006 ne-am construit casa cu autorizaţie. Nu am văzut marea niciodată şi nici nu am mâncat în viaţa mea la restaurant, ca să îmi fac locuinţa asta. Pentru ce toate sacrificiile astea, dacă de tot se va alege praful?“, povesteşte Maria Uţă.
Familia are o casă cu zece camere, parter, etaj şi mansardă, care a fost evaluată la 125.000 de euro. „Nu au vrut să ne plătească euro cu 4,3 lei, ci cu 3,2 lei, şi am refuzat. Dacă noi avem casă mare, să ne facă la fel, nu una cu două camere”, afirmă Maria.
Părerea ei este împărtăşită şi de alţi localnici trecuţi pe listele sinistraţilor. O altă familie propusă pentru evacuare e Fetele. Oamenii au avut casă la Ţeica, dar în 2001 a fost înghiţită de saramură.
„Atunci mi s-au dat 182 de milioane de lei vechi pe tot ce am avut. Nu am fost mulţumit. Alţii au avut un coteţ şi au luat miliarde de lei. Mi-am făcut casă cu opt camere aici cu autorizaţie“, povesteşte Ion Fetele. Casa lui a fost evaluată la 120.000 de lei, sumă cu care nu este de acord. El susţine că nu va pleca din zonă.

Şase-opt oameni, într-o cameră


Tabăra Ocniţa în care vor fi mutaţi toţi oamenii arată jalnic. În camerele de doi-trei metri vor sta şase-opt oameni. Autorităţile recunosc că nu e totul pus la punct. „Sunt probleme la tabăra Ocniţa, nu e apă şi nici curent electric“, a explicat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.
Tavanul blocului alimentar stă să cadă, iar la grupurile sanitare nu există apă. Un om din zonă, care făcea curăţenie ieri în tabără, a dat peste un şarpe. „Sunt şobolani şi şerpi acolo. Nu vă imaginaţi ce este. Sufăr cu inima şi nu pot să rezist la aşa ceva“, spune Maria Chiribuş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite