Zeci de milioane de euro economisite din lefurile bugetarilor de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ar fi concediaţi circa 2.000 de şefi de la nivelul aparatului central al ministerelor, statul ar putea economisi până la 165 milioane lei pe an numai din veniturile  acestora.

Dacă ar fi concediaţi circa 2.000 de şefi de la nivelul aparatului central al ministerelor, statul ar putea economisi până la 165 milioane lei pe an numai din veniturile  acestora.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, media salariului net din acest sector a ajuns, în noiembrie 2008, la peste 2.300 de lei.

Acest lucru înseamnă că statul ar putea economisi circa 4,6 milioane de lei pe lună, respectiv 55,2 milioane de lei pe an numai din salariile celor 20% din angajaţii din ministere şi agenţii guvernamentale ale căror locuri de muncă sunt în pericol.

Pe lângă acestea se mai adaugă şi primele, şi diversele bonusuri pe care le încasează, de regulă, funcţionarii aparatului central de stat, sporuri ce le pot dubla sau chiar tripla în unele cazuri veniturile. “Şefilor, şi nu funcţionarilor publici care muncesc, li se acordă lunar tot felul de sporuri şi de indemnizaţii care în foarte multe cazuri triplează salariile. 

Repet: mă refer la şefi, şi nu la funcţionarii de rând”, ne-a declarat Adrian Izvoranu, director executiv al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România. O părere asemănătoare are şi Vasile Marica, preşedintele sindicatului Sed Lex.

El afirmă că există angajaţi care lucrează la cabinetele demnitarilor şi beneficiază de indemnizaţii, sporuri şi prime frumuşele. “Sporurile cele mai mari şi costurile de transport, vacanţă, sporuri şi altele le iau cei care lucrează în cabinetele demnitarilor, care sunt angajaţi, în general, pe criterii politice, de prietenie sau de rudenie.

Funcţionarii simpli nu au alte beneficii în afară de sporul de vechime şi prima de concediu”, ne-a declarat Vasile Marica. Potrivit acestuia, primele de concediu în cazul funcţionarilor sunt de circa 700 de lei în majoritatea cazurilor şi poate ajunge şi la 3.000 de lei în cazul funcţionarilor care activează pe lângă cabinetele demnitarilor.

“Salariul de bază al unui funcţionar este de 1.970 de lei la care se adaugă sporul de vechime de 25% şi se ajunge la un salariu de circa 2.300 de lei. În rest nu mai primeşte nimic”, a completat Marica.

Şefii de la Agricultură, cei mai afectaţi

Personalul bugetar din Ministerul Agriculturii ar putea fi redus cu un procent mai mare decât propunerea Executivului, de 20%, potrivit ministrului de resort, Ilie Sârbu. “Vom analiza în maximum două săptămâni fiecare direcţie, serviciu şi birou în parte şi pe urmă vom lua decizia.

E posibil ca procentul de reducere de 20% propus de Executiv să fie chiar depăşit, dacă activitatea unor angajaţi nu este justificată. Am lăsat 350 de angajaţi la MAPDR în 2004 şi am găsit 605 posturi, dar, din păcate, nu am văzut nicio îmbunătăţire”, a declarat Ilie Sârbu, citat de Agerpres.

Fără reduceri în teritoriu

Sârbu a punctat că nu se vor face disponibilizări în teritoriu, ci doar din aparatul central.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, la Kiev, că va aplica hotărârea Guvernului privind reducerea cu 20% a efectivelor instituţiei, precizând că cel mai probabil reducerea va fi făcută în centrala MAE, nu în exterior, unde există oricum deja un deficit de personal.

„Cea mai mare parte a acestor reduceri se va face, probabil, în centrala MAE. În exterior şi aşa avem un deficit în perspectiva deschiderii unor noi consulate care nu reprezintă opţiunea MAE, ci o necesitate legată de milioane de români care circulă şi de obligaţiile pe care le avem la Uniunea Europeană“, a declarat ministrul Cristian Diaconescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite