Zeci de mii de victime ale poluării la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2006, s-au înregistrat peste 20.000 de afecţiuni respiratorii la copii, din care mai bine de 2.500 suferă de boli cronicizate Poluarea din Galaţi a atins cote alarmante, lucru bine ştiut,

În 2006, s-au înregistrat peste 20.000 de afecţiuni respiratorii la copii, din care mai bine de 2.500 suferă de boli cronicizate

Poluarea din Galaţi a atins cote alarmante, lucru bine ştiut, dar de prea multe ori ocolit. Conform statisticii Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, peste 20.000 de copii şi 14.000 de adulţi au ajuns la doctor numai cu afecţiuni ale căilor respiratorii, iar persistenţa noxelor, ani şi ani de zile, a dus la cronicizarea unor afecţiuni.

Potrivit Raportului privind starea factorilor de mediu în anul 2006, la cea mai mare parte a indicatorilor monitorizaţi s-au înregistrat creşteri ale cantităţii de poluanţi faţă de anul precedent: oxizi de azot - cu 8,52 la sută mai mult, amoniac - cu 4,8 la sută mai mult, compuşi organici volatili - cu 4,07 la sută mai mult, dioxid de carbon - cu 2,8 la sută.

Ca să nu mai vorbim de cantitatea de pulberi în suspensie, care a depăşit de zeci de ori valoarea-limită. Mii de locuitori ai municipiului au fost anul trecut victimele oficiale ale bolilor provocate de poluarea iritantă. Aproape 1.800 de copii au fost diagnosticaţi cu rinită, rinofaringită şi faringită cronică, alte sute fiind bolnavi de sinuzită cronică, bronşită cronică sau astm.

Alţi aproximativ 600 de copii au suferit afecţiuni ale pleoapei, aparatului lacrimal, orbitei sau conjunctivei. S-au constatat şapte cazuri de tumori maligne ale buzei ori cavităţii bucale la copii şi şase cazuri la adulţi, precum şi un caz de tumoare malignă a traheii, bronhiilor şi plămânilor la copii şi şase la adulţi.

Condamnaţi de mediu Vorbim, aşadar, de zeci de mii de copii condamnaţi de mediul în care trăiesc. Nu sunt doar nişte cifre aruncate pe hârtie, ci este vorba despre o situaţie mai mult decât îngrijorătoare. "În ultimii ani, numărul de cazuri de îmbolnăviri cauzate de poluare a crescut foarte mult în întreaga lume, dar la Galaţi poluarea este foarte serioasă", a declarat prof. dr. Alexandru Ierima, medic primar pediatru, specialist alergolog.

"În urma unui studiu amplu, am constatat foarte clar că populaţia din zona dinspre combinat, de dincolo de bulevardul George Coşbuc, este de departe cea mai afectată. Aici sunt cei mai mulţi astmatici şi suferinzi de boli pulmonare, atât copii, cât şi adulţi. Din păcate, de combinatul siderurgic gălăţean depind prea multe ca să putem reduce poluarea la un nivel de siguranţă. Dar aici ar trebui să se implice mai mult statul şi Agenţia de Mediu", a mai subliniat medicul.

Mittal Steel Galaţi a respectat doar 20% din angajamente

Până la 30 octombrie 2007, Mittal Steel trebuie să obţină autorizaţia integrată de mediu pentru nouă instalaţii care intră sub incidenţa Directivei IPPPC (privind controlul integrat al poluării).

Între timp, trebuie să recupereze şi o serie de investiţii din programul de conformare, anexă la autorizaţia de mediu, nerealizate din motiv de "complexitate". Ultimul control amplu făcut pe platforma combinatului de o echipă de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, acum trei luni, a scos la iveală o stare de lucruri alarmantă:

Mittal Steel a respectat doar 20 la sută din angajamentele de mediu asumate prin contractul de privatizare, "lipsind" 28 milioane de dolari în investiţii de mediu directe, o sumă ce reprezintă diferenţa dintre angajament iniţial - 76 de milioane şi cele 48 de milioane investite efectiv până acum.

Oficialii combinatului nu comentează

Administraţia combinatului gălăţean nu a putut prezenta ieri o poziţie faţă de această stare de lucruri. Purtătorul de cuvânt al Mittal Steel este în concediu, atribuţiile sale fiind îndeplinite acum, temporar, de o firmă bucureşteană de PR. Oficialii companiei spun că sunt în grafic cu toate investiţiile restante.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite