Zeci de donatori la sfârşit de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi donatori sunt persoane care lucrează în străinătate şi s-au întors acasă de sărbători

Faţă de luna noiembrie, la nivel de judeţ, cei care au trecut pragul centrelor hunedorene de transfuzii este mai mare cu peste 25 la sută. „Majoritatea celor care au donat sânge sunt donatori fideli. Unii au fost plecaţi în străinătate, iar acum, când se întorc în concediu pentru sărbătorile de iarnă, trec şi pe la noi. Avem însă şi persoane noi. Este vorba despre trei studenţi din Petroşani care se află la prima donare”, a declarat Viorica Hălmaci, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Deva. Hunedorenii care donează sânge beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, precum şi de şapte tichete de masă în valore de 8,3 lei fiecare.

„Am donat acum două luni şi jumătate. De fiecare dată când pot, vin aici. Azi am adus cu mine şi un coleg de serviciu. Bonurile pe care le primim sunt binevenite, mai ales ca valoarea acestora a crescut faţă de acum câteva luni. Dar noi nu venim special pentru acest lucru. Trăim la sat, nu la oraş, şi avem tot ce ne trebuie. Chiar zilele trecute am tăiat porcul. Deci, avem masa de sărbători asigurată”, a declarat Petru Zigherman din Sarmizegetusa. Reprezentanţii centrului de transfuzii spun că există şi persoane care vin să doneze numai pentru bonurile de masă. „E adevărat, am avut astfel de persoane, aproximativ trei pe lună, dar au fost refuzate de la donare pentru că nu trec de analizele medicale. Nu reuşesc să obţină ceea ce vor. Tocmai pentru că au probleme financiare, au o alimentaţie precară şi deficienţe medicale care nu le permit să doneze sânge”, a adăugat Viorica Hălmaci.

Trei centre de transfuzie

În Hunedoara sunt trei centre de  transfuzie sanguină, la Deva, Hunedoara şi Petroşani, plus două puncte de recoltare a sângelui, la Orăştie, respectiv Brad. Datorită numărului mare de donatori centrele de transfuzie se pot lăuda cu faptul că au întreaga capacitate de stocare ocupată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite