Zece judecători și procurori, condamnaţi pentru corupţie în ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zece judecători și procurori, condamnaţi pentru corupţie în ultimii cinci ani
Zece judecători și procurori, condamnaţi pentru corupţie în ultimii cinci ani

Zece judecători și procurori au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție în ultimii cinci ani, relevă un raport al Inițiativei pentru o Justiție Curată, prezentat luni de judecătorul Cristi Danileț, preşedintele Societăţii pentru Justiţie .

Potrivit datelor din raport, în 2005 au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie doi procurori şi un magistrat asistent, în anul 2007 trei judecători, în 2008 un judecător, doi procurori şi un grefier, iar în anul 2009 un procuror.

"Cu excepţia CSM, care a furnizat aceste date numai pentru ultimii trei ani, nici Ministerul Justiţiei, nici Ministerul Public nu deţin statistici cu privire la categoriile de persoane din sistemul juridic condamnate pentru corupţie, fiind evident că nu au avut vreo intenţie de preocupare pentru o strategie anticorupţie în acest sistem", se arată în raport.

În perioada 2005-2008 au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie 26 de magistraţi, majoritatea proceselor fiind încă pe rolul instanţelor. "Până în prezent, avem o singură hotărâre de achitare din cele 26 de trimiteri în judecată", a declarat şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar.

Conform raportului prezentat luni de judecătorul Cristi Danileţ, 60% dintre români consideră că există corupţie în justiţie. Cu toate acestea, numai 11% dintre persoanele intervievate de Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, arată că li s-a cerut sau au dat mită.

"Percepţia de corupţie este extinsă, dar cazurile de corupţie sunt mai reduse", a explicat Danileţ.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată a lansat, luni, în cadrul unei dezbateri la care iau parte magistraţi şi jurnalişti, studiul "Vulnerabilităţi ale sistemului juridic din România".

 Raportul se bazează atât pe studiile şi sondajele despre corupţie din prisma experienţei şi percepţiei populaţiei şi a personalului juridic, cât şi pe date oficiale privind dosarele penale şi disciplinare instrumentate pentru personalul judiciar. Lucrarea a fost coordonată de judecătorul Cristi Danileţ, preşedintele Societăţii pentru Justiţie şi face parte dintr-o cercetare mai amplă asupra corupţiei din sistemul juridic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite