Zbor în trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte o expoziţie de fotografie inedită Vernisajul aparţine elveţianului Georg Gerster şi cuprinde 251 de fotografii ale unor situri antice.

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte o expoziţie de fotografie inedită

Vernisajul aparţine elveţianului Georg Gerster şi cuprinde 251 de fotografii ale unor situri antice. Este prima expoziţie pe plan mondial care aduce o privire globală prin intermediul fotografiilor arheologice din avion.

Opera lui Gerster este împărţită în 12 secţiuni tematice, cuprinzând în total 78 de situri din patrimoniul cultural mondial şi întinzându-se, din punct de vedere geografic şi temporal, de la vestigiile preistorice din Stonhenge în Anglia, de la celebrul turn Babel din Irak, Palmira din Siria, Oraşul caravanelor, desenele monumentale enigmatice de la Nazca din Peru până la zidul chinezesc şi la mormintele scitice din Federaţia Rusă.

La această expoziţie, intitulată "Zbor în trecut", se adaugă 74 de fotografii ale spaţiului cultural românesc.

Cele 74 de fotografii care alcătuiesc secţiunea "Priviri asupra trecutului României" oferă o imagine asupra celor mai importante monumente culturale de pe teritoriul actual al României.

Selecţia s-a orientat după acele monumente care ocupă astăzi un loc-cheie în evoluţia artei, fiind considerate reprezentative în regiunile locuite de români, printre care 16 fac parte din patrimoniul cultural mondial.
Fotografiile acestui vernisaj au putut fi admirate şi la British Museum din Londra şi în Capitala Culturală Europeană, Sibiu.

Monumentele istorice din peste 50 de ţări au fost imortalizate

Georg Gerster este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi autori de fotografii din avion din întreaga lume. Începând din anii "60, acest fotograf, distins cu numeroase premii, a documentat situri arheologice de pe cinci continente şi a realizat imagini de o frumuseţe greu de descris, care fascinează.

Gerster a fost singurul fotograf care a reuşit ceea ce părea aproape imposibil, şi anume să obţină imagini ale unor monumente antice din peste 50 de ţări din Africa, Asia, America şi Europa.

Deoarece unele dintre fotografiile sale au fost făcute în ţări care astăzi nu mai permit deloc sau doar cu mare dificultate survolarea teritoriilor lor, cum este de exemplu cazul Irakului, Siriei sau Israelului şi Palestinei, ele reprezintă o serie de mărturii inestimabile. Câteva din aceste fotografii sunt unice deoarece înfăţişează construcţii pierdute pentru totdeauna.

Expoziţia a fost deschisă joi şi va putea fi urmărită până pe 18 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite