VIDEO Zacuscă şi murături pentru Funeriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii anunţă proteste faţă de prevederile noii Legi a educaţiei privind reducerea numărului de reprezentanţi pe care îi pot avea în conducerile universităţilor.

Aproximativ 25.000 de tineri, membri ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), au intrat în grevă japoneză. Ei s-au prezentat încă de ieri în universităţi purtând banderole albe pe braţe, pe care scrie „protestatar", iar astăzi vor scoate cearşafuri pe geam.

Joi, organizaţiile studenţeşti din toate centrele universitare ale ţării vor trimite ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pachete în care vor pune zacuscă, murături, slănină şi salam, şerveţele şi biscuiţi, pentru a-i demonstra că studenţii rezistă în facultate tot datorită pachetelor de la părinţi. Începând din 7 martie, studenţii vor protesta pe perioadă nedeterminată în faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Vor un vot mai important

Tinerii sunt nemulţumiţi de reducerea importanţei votului lor în alegerea rectorilor. Preşedintele ANOSR, Daniela Alexe, acuză Ministerul Educaţiei că nu priveşte organizaţiile studenţeşti ca pe nişte parteneri de dialog. „Avem o serie de soluţii ce nu contravin actualei legi, pentru că altfel textul acesteia ar trebui să fie modificat. Nu e normal ca studenţii să aibă doar 5% ca pondere a votului, pentru că studenţii reprezintă comunitatea academică cea mai numeroasă, până la urmă".

De ce este atât de importantă pentru studenţi alegerea rectorului? „Indiferent despre ce tip de alegeri ar fi vorba, un candidat se va uita întotdeauna la cine formează electoratul care îl va alege. Viitorii rectori vor vedea că profesorii reprezintă 95% din oamenii care vor decide, astfel că-şi va îndrepta discursul şi eforturile către ei, şi nu către studenţi", explică Daniela Alexe, potrivit căreia această decizie are şi alte consecinţe. „Ne dorim rectori care să ia în calcul şi îmbunătăţirea condiţiilor sociale în care se desfăşoară educaţia, care să fie preocupaţi de construcţia de cămine, de exemplu.

În plus, potrivit noii legi, rectorii vor avea puteri sporite: au un cuvânt de spus în alegerea decanilor, îşi aleg prorectorii, iar decanii, la rândul lor, îşi vor putea alege prodecanii. Deci, dacă noi, ca studenţi, nu vom avea nimic de spus în alegerea rectorului, impactul nostru în modul în care se desfăşoară viaţa universitară va scădea."

Ministerul Educaţiei a afirmat recent că motivele invocate de studenţi pentru a protesta sunt ireale, pentru că "studenţii pot fi reprezentaţi în toate structurile decizionale şi consultative din universitate", ceea ce înseamnă că legea permite, dar depinde de fiecare universitate până unde se va întinde implicarea studenţilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite