Myanmar: John Yettaw a fost predat reprezentanţilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Myanmar: John Yettaw a fost predat reprezentanţilor americani
Myanmar: John Yettaw a fost predat reprezentanţilor americani

Americanul John Yettaw, întemniţat în Myanmar pentru că a ajuns înot până la locuinţa opozantei Aung San Suu Kyi, a fost predat astăzi reprezentanţilor ambasadei SUA la Yangon, cu puţin timp înainte de a fi expulzat, a informat un responsabil birman, relatează Agerpres.

"A fost predat unor responsabili ai ambasadei Statelor Unite", a declarat pentru AFP un oficial al regimului militar, sub acoperirea anonimatului.

Yettaw se afla încă la ora locală 11.00 (05.00 GMT) în închisoarea Insein din nordului Yangonului, urmând să părăsească acest centru penitenciar pentru a fi condus la aeroport spre a-l însoţi pe senatorul democrat american John Webb, care i-a obţinut eliberarea, a adăugat sursa citată.

Avionul lui Webb - un apropiat al preşedintelui Obama - va pleca la începutul după amiezei din capitala birmană spre Bangkok.

Liderul opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi (63 ani), a fost condamnată marţi la 18 luni de arest pentru încălcarea regulilor privind arestul său la domiciliu. Ea a fost arestată la domiciliu din 2003 sub acuzaţia că a primit pe americanul John Yettaw, care a traversat un lac înot pentru a ajunge la reşedinţa ei. Autorităţile au inculpat-o pe aceasta în baza Articolului 22 al legii privind protejarea statului de pericolele reprezentate de "elemente subversive".

    * Partidul de opoziţie al lui Aung San Suu Kyi a câştigat alegerile din 1990 cu  83% de procente, dar ea a fost împiedicată de militari să devină premier. Pentru încercările de a instaura democraţia în Myanmar, Suu Kyu a obţinut Premiul Nobel pentru pace în 1991
    *  Aung San Suu Kyi este fiica uneia din cele mai proeminente personalităţi din istoria birmaneză a secolului XX, fondatorul armatei şi luptător pentru libertate, generalul Aung San
    * Suu Kyi (64 de an) a fost privată de libertate timp de 14 din ultimii 20 de ani

În 1989 Birmania şi-a schimbat oficial versiunea engleză a numelui, din Burma în Myanmar, împreună cu schimbarea denumirii capitalei din Rangoon în Yangon.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite