Zeci de uiguri dispăruţi, după tulburările din Xinjiang

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de uiguri dispăruţi, după tulburările din Xinjiang
Zeci de uiguri dispăruţi, după tulburările din Xinjiang

Zeci de membri ai minorităţii uigure au fost daţi dispăruţi în China după violenţele interetnice survenite în provincia Xinjiang în această vară, a anunţat marţi organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, Human Rights Watch (HRW), citată de AFP.

Organizaţia cu sediul la New York a anunţat într-un comunicat că a înregistrat 43 de persoane dispărute, inclusiv copii, dar a subliniat că ar putea fi mai multe.

HRW a afirmat că autorităţile chineze au închis cartiere întregi din apropiere de capitala regională Urumqi, arestând toate persoanele care nu se aflau acasă în timpul revoltelor şi pe cele care erau rănite.

"Le-au spus tuturor să iasă din case. Le-au spus femeilor şi persoanelor în vârstă să se aşeze într-o parte, iar toţi bărbaţii cu vârste între 12 şi 45 de ani au fost aliniaţi în faţa unui perete", a declarat o femeie citată de HRW. "Unii bărbaţi au fost obligaţi să se aşeze în genunchi, cu mâinile la spate, alţii au fost forţaţi să se întinde pe jos, cu mâinile la ceafă", a adăugat ea.

Aceste dispariţii nu sunt compatibile cu ambiţia Chinei de a fi una dintre ţările care conduc lumea, a apreciat directorul HRW pentru regiunea Asiei, Brad Adams. El le-a cerut Statelor Unite, Uniunii Europene şi comunităţii internaţionale să exercite presiuni asupra Chinei, pentru a fi oferite "răspunsuri clare privind ce li s-a întâmplat celor care au dispărut în Xinjiang".

HRW a formulat şi critici privind uigurii, în ceea ce priveşte rolul lor în manifestaţiile din 5 iulie de la Urumqi. Cel puţin 197 de persoane şi-au pierdut viaţa în acea zi, în special membri ai etniei han. În următoarele zile, hanii s-au răzbunat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite