China: Poliţia a ucis 12 militanţi uiguri, în provincia Xinjiang

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China: Poliţia a ucis 12 militanţi uiguri, în provincia Xinjiang
China: Poliţia a ucis 12 militanţi uiguri, în provincia Xinjiang

Poliţia chineză a ucis prin împuşcare 12 militanţi în această lună, în provincia Xinjiang, a anunţat astăzi guvernatorul regional Nuer Baikeli.

Astfel de declaraţii din partea unui guvernator chinez, care admite că poliţia a reprimat cu violenţă grupuri de militanţi sunt foarte rare, comentează Reuters.

Guvernatorul Nuer Baikeli a spus că poliţia a intervenit şi a ucis prin împuşcare 12 uiguri înarmaţi care atacau civili şi spărgeau magazine, după ce focurile de avertizare trase în aer au fost ignorate. Dintre cei 12, trei au fost ucişi pe loc, iar ceilalţi nouă au murit fie în drum spre spital, fie după ce au ajuns acolo, transmite Agerpres.

"În orice ţară guvernată de legi, folosirea forţei este necesară pentru a-i apăra pe oameni şi pentru a stopa violenţele. Aceasta este datoria poliţistului", a explicat guvernatorul chinez care este la rândul său de origine uigură.

În cadrul unora dintre cele mai violente tulburări etnice produse în provincia Xinjiang, uigurii i-au atacat pe chinezii han, populaţia majoritară în această regiune.

La Urumqi, la data de 5 iulie, uigurii au ocupat străzile pentru a protesta faţă de nişte ciocniri etnice petrecute la o fabrică din sudul Chinei, în luna iunie, când doi etnici uiguri şi-au pierdut viaţa.

Bilanţul violenţelor izbucnite la Urumq a fost: moartea a 197 de persoane şi rănirea a aproximativ 1.600, majoritatea lor fiind chinezi de etnia han.

Peste 1.000 de persoane, majoritatea uiguri, au fost reţinuţi de poliţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite