Un băimărean face plăcinte XXL
0
Sorin Dorolţan a pus bazele unei afaceri de familie de succes. Cele mai gustate plăcinte făcute de el sunt cele cu brânză de oaie, mărar şi smântână.
De un an face plăcintă XXL pentru gurmanzii băimăreni. Găteşte alături de cei doi fii ai lui care sunt şi ei meşteri în ale bucătăriei: cel mare este un priceput bucătar ce lucrează într-un res-taurant italian, iar fiul mic urmează şi el tradiţia familiei de pe băncile şcolii.
„Am pus pe picioare această afacere ca să-i am aproape pe fii mei. Să fie un bussines de familie, deoarece toţi suntem pricepuţi în ale mâncărurilor”, spune Sorin Dorolţan, vestitul plăcintar.
Plăcintă pe gustul tuturor
Numele plăcintei a fost ales cu mare îndemânare. „De ce plăcintă XXL? Deoarece toţi din familie suntem mărimea XXL şi mama, şi soacra, şi socrul. Şi la noi se zice că plăcinta cea mai bună e plăcinta de la soacra, adică XXL”, mărturiseşte plăcintarul.
Miraculoasa plăcintă conţine doar apă, sare, făină şi drojdie, după cum afirmă bucătarul, însă ingredientul care o face crocantă şi gustoasă este un secret al plăcintarului. Plăcinta este gătită în ulei, într-o tigaie specială şi cu mare îndemânare. „Mie îmi plac clienţii pretenţioşi, care ştiu ce vor. De aceea, întotdeauna sunt foarte mulţumit când le satisfac dorinţele”, subliniază acesta.
Sorin face plăcinte în funcţie de cum cere clientul. Cele mai gustate sunt cele cu brânză de oaie, mărar şi smântână. Însă bucătarul face gustări de toate felurile: cu brânză dulce, cu cartofi, varză, dulceaţă şi ciocolată.
Clienţi din străinătate
„Am avut clienţi care au vrut să mănănce plăcintă cu cartofi şi ciuperci champignon sau chiar plăcintă cu crenvuşti. Pentru fiecare am gătit ceea ce şi-a dorit”, continuă Sorin. La plăcintăria lui Sorin se opresc oameni din toate părţile ţării, dar şi-a format deja un grup de clienţi fideli. În familia lui Sorin Dorolţan toată lumea găteşte.
„Când se adună toată familia acasă, fiul meu cel mare găteşte mâncare italienească, soţia mea face mâncare tradiţională românească, iar eu cu fiul meu mai mic facem desertul. Astfel, toată lumea e mulţumită”, afirmă Sorin plăcintarul. Din spusele lui, plăcinta XXL este mai bună seacă, fără nici o băutură alături. „Cine vine să mânânce o plăcintă trebuie să-i simtă savoarea”, continuă plăcintarul. Sorin Dorolţan este un expert în a face plăcintele în cel mai scurt timp. În doar trei-patru minute, el umple plăcinta şi o coace.
Toţi cei care i-au trecut pragul îi apreciază produsele, care se vând cu cinci lei bucata. „Plăcintă de acest fel mâncam doar la mama acasă. Are un gust excelent, e crocoantă şi nu e îmbibată în ulei ca majoritatea celor pe care le mănânci la restaurantele din oraş”, spune Lucian Basarab, de 42 de ani. Pentru Sorin Dorolţan plăcinta lui este cea mai bună, el se declară ca fiind un „hobby-bucătar” ce aşteaptă numai clienţi pretenţioşi pentru plăcinta XXL.