WikiLeaks despre România: Cazul Rompetrol, o dramă naţională care combină intrigă şi acuzaţii de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror Ciprian Nastasiu le-a citit oficialilor americani în 2006 dintr-un dosar în care Dinu Patriciu şi Omar Hayssam erau investigaţii pentru importuri de petrol din Irak şi spălare de bani, potrivit unei telegrame a Ambasadei SUA la Bucureşti obţinută de WikiLeaks şi citată de Hotnews.

Părţi din telegramă:

1. “Econoff (ofiter economic al ambasadei – n.red.) s-a intalnit cu purtatorul de cuvant al Parchetului General (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei), Robert Cazanciuc si cu Ciprian Nastasiu, procurorul care conduce o investigatie cu conexiuni la programul Natiunilor Unite <<Petrol contra Hrana>>. Potrivit lui Nastasiu, Parchetul General investigheaza inca din 2005 conexiunile importurilor de petrol din Irak, inainte de prezentarea raportului realizat de Comisia Independenta de Ancheta a OPF.

2. Parchetul General a deschis o investigatie (dosarul 628) asupra fostului presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Dinu Patriciu si a omului de afaceri romano-sirianului Omar Hayssam in legatura cu conexiunile lor cu spalarea de bani, piata neagra, si trafic de arme. Hayssam este arestat pentru acuzatiile legate de rapirea din martie 2005 a jurnalistilor romani din Irak. Patriciu si partenerii sai americani Phil Stephenson si Colin Hart sunt sub investigatie pentru modul in care au achizitionat fosta companie de stat Rompetrol in anul 1998...

3. Citind din dosar, Nastasiu a descris o operatiune condusa de Patriciu si Hayssam, din 2001-2004 care a implicat <<25 000 de tone>>  de petrol, certificate de origine false, si spalare de bani in cel putin trei tari. Potrivit dosarului, cei doi au importat petrol in cadrul programul <<Petrol contra Hrana>>, obtinand finantare de la banci din Iordania si Dubai si primind o reducere de 6 dolari per baril. Printre intermediarii lor s-au numarat cetateanul irakian Amer Obaid (scriere incerta) si un cetatean libanez cunoscut doar ca Ismael. Pe langa importul de petrol in cadrul programului <<Petrol contra Hrana>>, certificate de origine false, incluzand certificate iraniene, au fost utilizate pentru a se incadra in limitele impuse de embargo. Petrolul irakian a ajuns in Ungaria, Cipru si Romania, iar profiturile au fost spalate in banci din Bahamas, Panama si Emiratele Arabe Unite (“UAE”, in original). Potrivit dosarului, Patriciu a deschis un birou in Dubai pentru a coordona importurile din golf, dar a fost mai tarziu inchis la presiunile oficialilor americani si englezi.

4. Desi nu a dat detalii, Nastasiu a declarat ca Patriciu si Hayssam sunt suspectati de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak.

5. Comentariu: Cazul Rompetrol este o drama nationala care combina intriga, drama in sala de judecata, si acuzatii de coruptie, nereguli. Este de greu de evaluat validitatea acestor acuzatii. Unii  sustin ca presedintele Basescu este in spatele diferitelor investigatii indreptate impotriva lui Patriciu, care este este un vechi adversar politic al presedintelui si un apropiat al premierului Tariceanu. In timp ce surse guvernamentale au spus ambasadei in mod confidential inca din toamna trecuta ca exista o conexiune penala Hayssam - Patriciu, presupusa legatura cu scandalul <<Petrol contra Hrana>> reprezinta o noua perspectiva ”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite