WikiLeaks: SUA a încercat să plaseze deţinuţi de la Guantanamo în România. Un condamnat a mers în România pentru o afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un membru al-Qaida deţinut la închisoarea de la Guantanamo a declarat că a călătorit în România pentru a începe o afacere în domeniul importului de oi, timp în care a lucrat pentru organizaţii umanitare, despre care SUA afirmă că susţin terorismul, potrivit unor dosare publicate de WikiLeaks.

Cetăţeanul saudit Sawad al-Madani este un membru al-Qaida care are legături cu reţele de sprijin europene, este un asociat apropiat al lui Osama ben Laden şi al altor lideri extremişti, a călătorit în străinătate cu documente false şi este asociat cu celule al-Qaida din Statele Unite, potrivit dosarului său de la închisoarea militară americană Guantanamo. Deţinutul se ocupă de recrutare, finanţare şi facilitarea operaţiunilor jihadiste, relatează Mediafax.

Potrivit informaţiilor furnizate de el, Sawad al-Madani a intrat legal în Statele Unite în vara lui 1989, cu viză turistică, şi a locuit cu vărul său la Atlanta, Georgia, după care s-a mutat la Gaithersburg, Maryland. În iarna lui 1989 s-a întors în Arabia Saudită, dar în 1990 a revenit la Gaithersburg. După ce a început Războiul din Golf s-a întors în Arabia Saudită şi s-a angajat ca translator pentru armata americană.

După ce a renunţat la acest post, el a mers în România pentru a-şi deschide o afacere în domeniul importului de oi. În cursul acestei vizite, el a devenit familiar cu organizaţii umanitare precum Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) şi International Islamic Relief Organization (IIRO), considerate de SUA entităţi care susţin terorismul.

Din 2006, SUA încearcă să plaseze deţinuţi de la Guantanamo în România

Patru telegrame ale Ambasadei SUA de la Bucureşti arată că, între 2006 şi 2010, SUA au încercat să plaseze câţiva deţinuţi de la Guantanamo în România, scrie kamikaze. În noiembrie 2006, adjunctul de la Oficiul Român pentru Imigrări, Cătălin Necula, nu dădea niciun răspuns cererii americane, invocînd că abia în august 2006 intrase în vigoare legea referitoare la refugiaţi. În 2007, discuţiile au fost pur informale între cele două părţi, oficiali ai Ministerului de Afaceri Externe român interesîndu-se doar verbal despre ce ţări ar mai fi interesate să primească deţinuţi de la Guantanamo.

În 2007, cu câteva zile înainte de numirea lui Adrian Cioroianu la Externe, Brînduşa Predescu de la MAE se arăta îngrozită de cererea americanilor, mai ales în contextul în care UE cerceta posibile transporturi de deţinuţi "terorişti" de către SUA prin România. În 2010, la prima întîlnire a ministrului Baconschi cu ambasadorul american, SUA au reformulat cererea ca doi-trei deţinuţi de la Guantanamo să ajungă în România, dar Baconschi nu a dat nici un răspuns.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite