Fidel Castro: ideea că Havana ar spiona Washingtonul este absurdă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider cubanez, Fidel Castro, a calificat astăzi drept "o poveste ridicolă" cazul cuplului de americani arestaţi în urmă cu două zile pentru spionaj în serviciul Cubei timp de 30 de ani, relatează AFP.

"Nu credeţi că povestea cu spionajul cubanez este ridicolă?", a întrebat fostul preşedinte în vârstă de 82 de ani, în continuare foarte influent, în pofida retragerii sale de la conducerea ţării din cauza stării de sănătate precare.

"Confruntarea cu Statele Unite este ideologică şi nu are nicio legătură cu securitatea ţării", a adăugat Fidel Castro, făcând referire la arestarea lui Walter Kendall Myers,  fost angajat al Departamentului de Stat american şi a soţiei sale, Steingraber Myers.

Cuplul, care locuieşte la Washington, ar fi acceptat să spioneze în favoarea Guvernului cubanez la şase luni după un sejur petrecut de Myers pe insulă, în decembrie 1978.

Potrivit declaraţiilor cuplului, Havana i-a contactat adeseori pe cei doi, prin mesaje radio codificate transmise pe unde scurte, pe care aceştia le decodificau ulterior prin intermediul unui program pus la dispoziţia lor de serviciile secrete cubaneze.

Myers a dat asigurări că a primit "multe medalii" din partea Guvernului cubanez şi a spus că el şi soţia sa au petrecut o seară în compania fostului lider Fidel Castro, în 1995. Potrivit cotidianului britanic Times, Myers este strănepotul Lui Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului.

Cuplul riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru ascunderea activităţilor ilegale, 10 ani pentru activitate în slujba unui guvern străin şi 5 ani pentru conspiraţie, notează AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite