China a început cucerirea lumii la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China a început cucerirea lumii la Washington
China a început cucerirea lumii la Washington

O delegaţie de circa 150 de oficiali şi oameni de afaceri din China “a invadat” luni şi marţi capitala americană, pentru a discuta cu administraţia Obama despre criza economică, schimbările climatice şi proliferarea nucleară, scrie “The Daily Telegraph”.

“Summitul G2” – cum a fost numită întâlnirea dintre delegaţia condusă de vicepremierul Wang Qishan şi oficiali americani, printre care preşedintele Barack Obama şi secretarul de stat, Hillary Clinton, nu a dus la încheierea unor acorduri concrete, dar a creionat viitorul relaţiilor dintre cele două ţări.

Prezent la Forumul strategic şi economic de la Washington, liderul de la Casa Albă a recunoscut forţa Beijingului la nivel global. “Nu ştim cu siguranţă ce ne va aduce viitorul, dar putem fi siguri de lucrurile care vor defini vremurile noastre. Şi mai ştim ceva: relaţiile dintre Statele Unite şi China vor modela secolul al XXI-lea”, a spus Barack Obama, subliniind că nu îşi face iluzii că cele două state se vor înţelege asupra fiecărei chestiuni.

Membrii delegaţiei şi-au exprimat îngrijorarea faţă de deficitul bugetar american tot mai mare, China fiind cel mai mare deţinător de titluri ale Trezoreriei de la Washington, în valoare de 801,5 miliarde de dolari.

Viziunile diferite, mai ales asupra schimbărilor climatice, s-au văzut şi la primul summit G2 - reuniune care va avea loc anual -, semn al importanţei pe care SUA o acordă parteneriatului cu China, pe fondul poticnelilor în procesul de “resetare” a relaţiilor ruso-americane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite