Vremea variabilă ne afectează sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremea variabilă ne afectează sănătatea
Vremea variabilă ne afectează sănătatea

Este adevărat că ne schimbăm odată cu timpul, cel puţin în ceea ce priveşte sănătatea şi starea de spirit. Cu toţii suntem influenţaţi mai mult sau mai puţin de variaţiile de temperatură.

Simptomele artritei se acutizează

Corpul uman este dotat cu un sistem de receptori care percep atât variaţiile de temperatură din mediul exterior, cât şi nivelul de umiditate şi cel al presiunii atmosferice. Deoarece aceşti receptori sunt foarte sensibili la schimbările climatice, ei ne pot influenţa senzaţia de durere. Mai precis, atunci când se schimbă vremea, durerile, ca simptome ale unor afecţiuni deja existente, se accentuează.

Aşa se explică de ce reumaticii sunt reale barometre şi termometre naturale. Persoanele cu artroză, poliartrită reumatoidă sau cu spondilită anchilozantă resimt mai acut durerile articulare.

Risc crescut de infarct

Iarna, aproximativ jumătate din decese sunt cauzate de atacul de cord în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială. Asta pentru că frigul determină o contractare a vaselor de sânge şi, prin urmare, circulaţia sanguină este perturbată. În cazul persoanelor cu ateroscleroză, contractarea vaselor poate duce la blocarea acestora. Atunci când temperaturile scad sub 4 grade Celsius, riscul problemelor cardiace creşte cu 115 la sută, iar atunci când temperaturile variază foarte mult, acest risc creşte cu 40 la sută, susţin specialiştii.

Crizele de astm sunt mai frecvente

Vântul puternic din acest sezon are un efect nefast asupra plămânilor persoanelor care suferă de astm. Aerul rece şi uscat irită mucoasa şi aşa sensibilă a căilor aeriene superioare şi inferioare. Aceasta se inflamează şi creează adevărate spasme. Muşchii ce înconjoară bronhiile se contractă, iar aerul nu mai poate trece cu uşurinţă, creând dificultăţi de respiraţie. Rezultatele sunt o respiraţie şuierătoare, tuse şi senzaţia de greutate în piept.

Ştiai că...

... potrivit unui studiu norvegian, femeile care urmează să aducă pe lume un copil iarna au un risc cu 20-30 la sută mai mare de a suferi de preeclampsie (o afecţiune gravă ce poate duce la decesul copilului, dar şi la cel al mamei) în ultimele luni de sarcină decât cele care nasc în restul anului?

... cele mai mari pierderi de căldură din corp se produc la nivelul capului? De aceea sunt mai frecvente durerile de cap şi apar crizele de astm.

Specialistul nostru

Prof. dr. Ruxandra Ionescu Medic primar reumatologie Spitalul Clinic „Sf. Maria“

Durerea artrozică se accentuează la frig, umezeală, iar simptomele persistă tot sezonul rece. Primul pas constă în îndepărtarea factorilor favorizanţi reprezentaţi de mediul umed, rece, de eforturile fizice susţinute sau de traumatisme. Pentru tratarea durerii artrozice se folosesc antalgice uzuale de tipul paracetamolului sau antiinflamatoare nonsteroidiene. Administrarea acestor medicamente aparent banale şi cumpărate de la farmacie fără reţetă trebuie făcută cu prudenţă şi ţinând cont de comorbidităţi şi de interacţiunile cu alte medicamente pe care pacientul le foloseşte.

Frigul poate fi, de asemenea, un factor declanşator al sindromului Raynaud, dar poate precipita şi expresia clinică a unei crioglobulinemii. Crioglobulinele sunt reprezentate de proteine anormale ce precipită în urma expunerii la frig şi pot declanşa ocluzii vasculare cu necroze tegumentare vizibile, în special la nivelul pulpei degetelor.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite