Vreme normală în aprilie şi mai, caldă în iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii spun că următoarele două luni de primăvară vor fi normale din punct de vedere al temperaturilor. În aprilie, vremea va fi frumoasă, cu temperaturi medii de 9 grade la nivelul întregii ţări.

Valorile vor diferi însă de la regiune la regiune: vor fi între 10 şi 12 grade Celsius în sudul şi vestul ţării şi între 8 şi 10 grade în centrul şi nordul Moldovei şi în Transilvania. Totuşi, specialiştii în prognoze meteo spun că situaţia se poate schimba.

„În aprilie pot să fie şi temperaturi de 20-25 de grade, dar pot să fie şi temperaturi scăzute", a spus Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În privinţa precipitaţiilor, prognoza arată că acestea vor fi normale: 40-60 l/mp în Oltenia, Banat şi Crişana şi 60-80 l/mp în Maramureş, nord-vestul Olteniei şi sud-vestul Banatului. „Dacă în aprilie nu plouă, putem să avem probleme în sud-estul ţării cu seceta. Dacă plouă în aprilie, nu cred că vom avea probleme", a mai spus Ion Sandu.

Vreme schimbătoare în mai

Pentru luna mai, hărţile de prognoză arată că vremea va fi un pic mai rece decât ar fi normal pentru această perioadă. „Dar mai rece înseamnă cu un grad diferenţă faţă de cum este normal", a precizat Ion Sandu.

În general, vremea de mai va fi frumoasă, cu temperaturi de 16-18 grade în cea mai mare parte a Olteniei şi Munteniei, sud-estul Moldovei, vestul Banatului şi Crişanei. Vor mai fi temperaturi de 14-16 grade în cea mai mare parte a Moldovei şi a Dobrogei, în Maramureş şi în centrul Transilvaniei.

Specialiştii caracterizează luna mai ca fiind cea mai călduroasă în această primăvară, cu intervale calde şi însorite, urmate de perioade mai reci şi ploioase. Din punct de vedere al precipitaţiilor, acestea vor fi de 60-80 l/mp în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Banatului şi Crişanei. Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în luna mai a fost de 40 de grade în 1950 la Mărculeşti, în Bărăgan.

Vreme caldă în iunie

Prima lună de vară, iunie, va veni cu temperaturi normale din punct de vedere climatologic, care pot ajunge la 22 de grade în Câmpia Română şi la 18 grade în Maramureş şi Transilvania. Meteorologii arată că în această lună zilele calde şi însorite, chiar caniculare, vor alterna cu perioadele mai reci şi instabile.

Prognoza arată că, în cea mai mare parte a teritoriului, cantităţile de precipitaţii vor înregistra valori apropiate de normele climatologice. Vor fi aproximativ 60-80 de l/mp în Crişana, Transilvania şi Nordul Moldovei şi între 100-120 l/mp în Maramureş. Totuşi, este posibil ca, din lipsa precipitaţiilor, în sud-estul şi în sudul ţării să fie secetă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite