Vreme de criză pentru colindători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urătorii au venit în Valea Jiului pentru a câştiga câţiva bănuţi cu care să treacă peste iarnă. Colindătorii s-au oprit pentru o săptămână în cele şase localităţi ale Văii, deşi oamenii de aici sunt săraci, iar banii strânşi din colindat abia le ajung pentru hrană şi adăpost.

Inainte cu aproximativ o săptămână de sărbătoarea Crăciunului, grupuri de tineri din zona Olteniei pleacă cu „Capra”, „Pluguşorul”, „Ursul” sau „Steaua” în oraşele din Transilvania.

Dorm pe unde apucă şi colindă cât e ziua de lungă străzile oraşelor pe unde ajung. Joacă, recită poezii, cântă cu patos colinde îndemnându-i pe trecători să le lase un ban în cutie „pentru a avea noroc şi fericire”.

Costumaţi ţipător, dau spectacole prin centrul oraşului, în zonele aglomerate, printre blocuri sau pe la firme dacă sunt chemaţi.

Colindă în cete

Pe străzile din Petroşani, deja şi-au făcut apariţia două echipe de colindători. Sunt din zona Olteniei, din localităţi ca Străhaia sau Ciurdei, unde „sărăcia este mai mare decât în Valea Jiului”.

„Venim în fiecare an şi ne oprim câte o săptămână şi aici în Valea Jiului. Nu merge grozav pentru că oamenii sunt cu adevărat săraci, dar ne bucurăm când îi vedem că se opresc şi ne aplaudă.

Cine are şi ne poate da ceva ne dă, cine nu este de ajuns să ne zică mulţam. Nu facem cine ştie cât de pe stradă, bani buni ies seara când colindăm pe la patroni. Vin după noi sau ne spun unde să mergem şi să colindăm.

Şi sunt destui oameni bogaţi în Valea Jiului care ne cheamă să le colindăm în particular”, spune Andrei, şeful unui grup de colindători.

Cazare la grămadă

Tânărul are 28 de ani şi se află pentru al cincilea an consecutiv în Valea Jiului, de Sărbători. De aici pleacă spre Haţeg, Deva şi mai apoi la Arad unde îşi petrece şi Crăciunul. „La Deva şi Arad sunt foarte mulţi bogătaşi care vin de sărbători din străinătate şi facem bani buni.

Nu stăm decât vreo trei zile şi câştigăm cât pentru toate celelalte localităţi la un loc” mai spune colindătorul. Se fac câteva repetiţii înainte de-a porni la drum, dar cel mai important e să te ţină gura, să poţi cânta toată ziua, pe frig, zăpadă ori ploaie. Pentru o zi de muncă, un colindător se alege de pe stradă cu 200-300 de lei.

O parte din bani se duc pe gazdă, pe camera închiriată pe timpul nopţii, dar nu foarte mulţi pentru că „o cameră cu un pat pentru trei persoane ajunge”.

Săraci de la un an la altul

Colindătorii regretă că lumea e din ce în ce mai săracă, iar în Valea Jiului acest lucru se vede cu ochiul liber. „Oamenii nu mai pot renunţa la 1 leu aşa uşor cum era odată.

Acum cu banii ăştia îşi cumpără o pâine dar, chiar şi săraci, minerii sunt bucuroşi să ne vadă şi să ne primească în casele lor”, spune Mircea, un alt colindător.Tradiţia spune că fiecare familie care primeşte colindători în casă va avea parte în noul an de sănătate, belşug şi împlinirea dorinţelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite