„Vrăjitoarea” nu mai e judecătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj a fost exclusă din magistratură pentru scăpările din „Dosarul Gorbunov“. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că Maria Nicola se face vinovată de neglijenţă şi de nerespectarea repartizării aleatorii a dosarelor.

Citiţi şi:

Judecătoarea lui Gorbunov, exclusă din magistratură
După Gorbunov, potopul în magistratură

Judecătoarea Maria Nicola (45 de ani) de la Tribunalul Dolj este cea care a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei în cazul basarabeanului Serghei Gorbunov, pentru tratarea unui simplu glaucom (afecţiunea nervului ocular).

Decizia excluderii din magistratură a fost luată de Secţia pentru judecători a CSM, care a stabilit că Maria Nicola se face vinovată de neglijenţă şi de nerespectarea repartizării aleatorii a dosarelor.

Sancţiuni

Maria Nicola  este singurul judecător exclus din magistratură, în cazul eliberării lui Serghei Gorbunov. În acest dosar, trei procurori şefi ai Parchetului Dolj, doi judecători de la Tribunalul Braşov şi alţi doi de la Tribunalul Dolj au fost revocaţi din funcţiile de conducere. Audiată luna trecută, la CSM, Maria Nicola a declarat că a dispus eliberarea lui Gorbunov, bolnav de glaucom, de teamă să nu orbească în penitenciar.

„Inclusiv când judecam dosarul putea să orbească. Îi mulţumesc Domnului că n-a orbit“, a spus Maria Nicola.  Ea a adăugat că legea nu-i permitea să dispună efectuarea operaţiei sub pază, fiind vorba despre un condamnat definitiv, susţinând că ar pronunţa aceeaşi soluţie şi în momentul de faţă dacă ar judeca un caz similar.

Magistratul a mai spus că a primit dosarul în 15 ianuarie şi că acesta avea termen în 2 februarie 2008, într-o zi de sâmbătă, dintr-o eroare. Astfel, Maria Nicola a susţinut că a preschimbat termenul, deoarece aşa era practica instanţei.

Acuzată şi de agresarea băiatului său

Pe lângă activitatea profesională defectuoasă, Maria Nicola avea şi probleme de comportament în familie. În anul 2007 ea a fost la un pas de a pierde custodia băiatului său, fiind acuzată că îl bătea în mod frecvent.


image

Serghei Gorbunov nu s-a mai prezentat la penitenciar după de ce a fost eliberat de judecătoarea Nicola

Pe de altă parte, judecătoarea  a mai fost acuzată că se poartă foarte urât cu colegii, ba chiar că ar fi lovit o grefieră în urmă cu mai mulţi ani. Totodată, magistratul a fost sancţionat în anul 2008 şi de către CSM cu reţinerea a 15% din salariu, pentru trei luni, tot ca urmare a unei sesizări venite din partea unui coleg.

Lanţul erorilor la Tribunalul Dolj

Maria Nicola a decis, la 5 mai 2008, eliberarea lui Serghei Gorbunov, cetăţeanul moldovean implicat în atacul armat de la Braşov. Gorbunov era în puşcărie după ce a atacat un patron al unei case de schimb valutar, pe care l-a jefuit de 70.000 de lei.

Basarabeanul a adresat Tribunalului Dolj trei cereri de întrerupere a executării pedepsei, bazate pe aceeaşi expertiză medico-legală, care susţinea că suferă de glaucom. Primele două cereri au fost respinse de instanţă, motivându-se că această afecţiune poate fi tratată şi într-un spital sub pază.

A treia cerere a ajuns, însă, la judecătoarea Maria Nicola, care a decis eliberarea lui Gorbunov. Procurorii nu au făcut recurs, iar basarabeanul a fost eliberat. La 29 ianuarie, două persoane au fost împuşcate în faţa unei case de schimb din Braşov. Suspecul principal, Serghei Gorbunov, a fost reţinut două zile mai târziu.

O excludere şi la Judecătoria sectorului 5

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, ieri, excluderea din magistratură a judecătoarei Alina Nicoleta Osiac, de la Judecătoria sectorului 5, pentru efectuarea cu întârziere a lucrărilor şi refuzul de a îndeplini îndatoririle de serviciu.

Decizia nu este definitivă, poate fi atacată în termen de 15 zile la instanţa supremă. Potrivit unor surse judiciare, magistratul avea întârzieri în redactarea hotărârilor judecătoreşti. De asemenea, în noiembrie 2007, tânăra magistrată nu s-a prezentat la susţinerea tuturor probelor orale şi, în consecinţă, nu a promovat la examenul de capacitate al judecătorilor stagiari. Audiată la CSM, judecătoarea a motivat că a fost bolnavă şi a adus adeverinţe medicale.

Consiliul Superior al Magistraturii începe, timid, să funcţioneze

image

Preşedintele CSM, judecătorul Virgil Andreieş (foto), a  anunţat, în ianuarie, la instalarea sa în funcţie că va schimba atitudinea statului faţă de sistemul judiciar. „Vom interveni prompt de fiecare dată când vom constata că se încalcă regulile jocului. Nu neapărat pentru a-i pedepsi pe cei care greşesc, ci pentru a-i proteja pe ceilalţi“, declara Andreieş.

CSM a mai decis, anul acesta, excluderea din magistratură a judecătoarei Andreea Cătălina Florescu, pentru că şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă. Magistrat la Judecătoria Cornetu, cu o vechime de 13 ani, Andreea Florescu a pierdut o tranzacţie dintr-un dosar şi nu a ţinut cont de casarea dispusă de o instanţă.

Pentru abateri disciplinare au mai fost sancţionaţi trei judecători, iar patru şefi de instanţe au fost revocaţi din funcţiile de conducere. CSM a propus în luna martie Ministerului Justiţiei modificarea legilor referitoare la inspecţia judiciară, privind reducerea perioadei de cercetare disciplinară.

Procedură

Decizia de excludere din magistratură a judecătoarei Maria Nicola nu este definitivă, ea poate fi contestată la Completul de nouă judecători de la Curtea Supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite