Vrajbă din cauza străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii se opun din răsputeri presiunilor patronilor de a mări cu cel puţin 5.000 de persoane contingentul muncitorilor extracomunitari. Criza de forţă de muncă a devenit cronică în unele sectoare economice. Angajatorii se plâng că afacerile lor au de suferit din lipsă de muncitori.

Criza forţei de muncă din România îi determină pe mulţi dintre angajatori să aducă lucrători din străinătate. Patronii cer suplimentarea cu 5.000 a numărului de permise de muncă, pe lângă cele 10.000 deja existente. O ordonanţă de urgenţă în acest sens se află pe masa Executivului, care nu a luat încă nicio decizie. Patronii sunt nerăbdători şi spun că orice zi pierdută loveşte în afacerile lor şi se tem că îi pândeşte falimentul pentru că nu au cu cine lucra. 

Ei spun că sunt nevoiţi să aducă asiatici sau, după caz, africani din cauză că pe piaţa românească nu există oameni calificaţi.  În opinia patronilor, numărul de permise necesare este de 50.000, cele mai multe locuri libere fiind pentru constructori şi edilitarişti.

“Principiul de la care porneşte un angajator atunci când aduce muncitori străini e acela că asta e ultima soluţie. Legea te obligă să demonstrezi că ai căutat lucrători pe piaţa românească şi nu ai găsit”, a explicat Roxana Prodan, preşedintele
Patronatului Agenţilor Economici Acreditaţi pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Pentru actele cerute de statul roman, un patron plăteşte aproximativ 450 de euro şi încă 300 de euro către firmele de recrutare care aduc muncitorii. “În plus, mai plătim şi o taxă pentru cartea de muncă, deşi nu există aşa ceva”, spune Roxana Prodan.

Sindicaliştii cer recalificarea şomerilor

Liderii sindicali se opun însă suplimentării contigentului, argumentând că acest lucru ar fi trebuit dezbătut în cadrul Comisiei de dialog social de la Ministerul Muncii.

Într-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului, Confederaţia sindicală “Cartel Alfa” a solicitat respingerea măririi numărului de permise pentru străini. “Patronii care aduc forţă de muncă din afara spaţiului european fac dumping social şi fraudă fiscală”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele „Cartel Alfa”.

Hossu susţine că există 350.000 de şomeri înregistraţi care ar putea fi profesionalizaţi, dar că patronii preferă să aducă muncitori din afară. Unii primesc salarii mai mari decât românii. Hossu spune că, de exemplu, firma Bechtel plătea muncitorii turci cu un salariu de cinci ori mai mare decât cel al românilor. “Un muncitor român primea 200 de euro, în timp ce unul turc avea aproape 1.000 de euro. Am aflat de acest lucru şi am făcut reclamaţie la Inspecţia Muncii, care a mers în control”, a afirmat el. 

Patronii spun că românii nu vor să muncească

Gheorghe Polizu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, spune însă că nu prea sunt de găsit românii care vor să muncească. “Prima condiţie pentru a pregăti forţa de muncă este să o găseşti, lucru care nu se întâmplă. Nu e o fericire să aduci muncitori străini, dar când ai de terminat o lucrare într-un an nu ai altă soluţie”, susţine Gheorghe Polizu.

El a trimis la începutul lunii octombrie ministrului Muncii o solicitare de suplimentare cu 4.000 a contingentului permiselor de lucru. “În luna august, cifra de 10.000 de permise a fost depăşită, iar de atunci s-au mai depus 2.700 de cereri, solicitări cărora nu li se poate da curs”, mai spune Polizu. El a adăugat că anul trecut s-au aprobat 12.000 de permise, dar anul acesta au intervenit sindicatele şi numărul a scăzut la 10.000. 

Că românii nu sunt dornici de calificare o confirmă şi unul dintre managerii de proiect pentru formarea laboranţilor în testarea materialelor de construcţii. “Anul trecut am avut un proiect prin care timp de 11 luni voiam să-i pregătim gratis pe români.

Cu chiu, cu vai am găsit 100 de persoane care să urmeze cursurile acreditate de ministerele Muncii şi Educaţiei”, a declarat Georgeta Vasilache, manager de proiect la Patronatul Societăţilor din Construcţii. În opinia patronilor, lipsa muncitorilor străini va întârzia folosirea fondurilor europene pentru infrastructură, care trebuie utilizate repede. “Noi avem nevoie de oameni calificaţi acum, nu putem să-i calificăm pe şomeri, aşa cum vor sindicatele, pentru că asta durează”, susţine Roxana Prodan.

812 dolari, salariul minim pentru străini

Toate contractele cu care vin angajaţii străini sunt semnate în ţara de origine. Potrivit patronilor, un muncitor străin adus în România e plătit cu 812 dolari, plus masă şi cazare. Cel mai mare salariu al muncitorilor străini este de 1.400 de dolari, pe care îl primesc sudorii.

Un studiu privind imigranţii din România, efectuat de Fundaţia Soros în acest an, arată însă că mulţi patroni reţin sume importante de bani de la angajaţii străini pentru cazare şi masă sau le impun acestora anumite condiţii de care aceştia nu ştiau în momentul semnării contractelor de muncă. Studiul arată că ei acceptă aceste condiţii de teamă să nu fie trimişi înapoi în ţara de origine de către angajator.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite