„Votez cum îmi spune şeful de trib“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Votez cum îmi spune şeful de trib“
„Votez cum îmi spune şeful de trib“

„Nu ştiu nimic, votez cum mi-a spus şeful de trib“, susţine Khak Mohammad, un păstor analfabet de 70 de ani, din Afganistan, ţară în care vor avea loc alegeri prezidenţiale şi provinciale, la  20 august.

Principala întrebare care însoţeşte aceste alegeri este cât de democratice vor fi ele, în condiţiile în care o mare parte dintre alegători nu ştiu să citească.

Pe de altă parte, foarte mulţi dintre ei votează cum le sugerează şeful de trib. Majoritatea afganilor care trăiesc în mediul rural sunt analfabeţi şi obişnuiţi ca şeful de trib să ia decizii în locul lor, susţine o analiză AFP.

Bătrânii tribului, analişti politici

Cazul bătrânului nu este singular. Tocmai de aceea, autorităţile au angajat „instructori electorali“ însărcinaţi să îi înveţe pe oameni cum să voteze la alegerile din 20 august, al doilea scrutin prezidenţial din istoria ţării.

La spitalul din Herat, oraş din vestul Afganistanului, o echipă de asemenea instructori ţine cursuri despre alegerile prezidenţiale şi provinciale de săptămâna viitoare, arătând şi explicând populaţiei ce trebuie să facă cu buletinele de vot.

„O să votez. Asta e ţara mea, trebuie să votez“, spune păstorul. „În sat, bătrânii tribului ne spun cum să votăm. O să facem tot ce spun bătrânii“, adaugă el.

Membrii Comisiei Electorale Independente afgane se deplasează din sat în sat, organizând picnicuri, spectacole muzicale, evenimente sportive şi concursuri de poezii, pentru a educa alegătorii.

Dar a trece peste loialităţile etnice şi ierarhia tribală care ghidează deciziile individuale este o imensă provocare în această societate rurală. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite