Votanţii au spus PA, România a spus PAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu are toate şansele să se întoarcă la  Cotroceni
Traian Băsescu are toate şansele să se întoarcă la Cotroceni

Traian Băsescu are toate şansele să se întoarcă la Cotroceni. Până la ora 20.00, prezenţa la vot era de 37,67%, şi şansele unei prezenţe de peste 50%, necesară pentru validarea scrutinului, păreau scăzute.

La îngreunarea operaţiunii iniţiate de USL au contribuit atât boicotul declanşat de PDL, cât şi atitudinea UDMR, ai cărei lideri nu au dat un mesaj de mobilizare pentru proprii alegători. Bătălia pentru cvorum a pornit de la rezultatul alegerilor locale din 10 iunie, scrutin la care s-au prezentat 56% din alegătorii înscrişi în listele electorale.

Aproximativ 10% din alegătorii înscrişi în liste sunt votanţi PDL (democrat-liberalii au obţinut peste 20% din voturilor celor 56% care s-au prezentat pe 10 iunie n.r.), dar nu exista nicio garanţie că toţi vor urma îndemnurile conducerii PDL de a boicota referendumul. Din acest motiv, pentru PDL era important ca boicotului să se ralieze şi o altă forţă politică, fie şi sub formă mascată.

Ajutorul a venit de la liderii UDMR care, după ce au participat, în Parlament, la suspendarea lui Traian Băsescu, le-au transmis propriilor alegători să voteze „potrivit propriei conştiinţe".

Mai mult, premierul Ungariei le-a transmis alegătorilor de etnie maghiară din România un mesaj în care le sugera să nu se prezinte la vot. Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat, sâmbătă, la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară „Tusvanyos", referitor la referendum, că le urează „românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate". Efectul: la referendumul de ieri, judeţele cu prezenţa cea mai mică au fost cele cu o populaţie de etnie maghiară majoritară: Harghita - 9,78%, Covasna - 17,26%, Satu Mare - 23,21%, Mureş - 26,96% UDMR a obţinut 6% la alegerile locale, adică echivalentul a 3% din numărul de alegători înscrişi în listele electorale.

Click pentru a mări.



Cum au numărat democrat-liberalii

Strategia preşedintelui Traian Băsescu şi a PDL a fost provocarea absenteismului propriului electorat. Aseară, liderii PDL susţineau că au atins acest obiectiv, democrat-liberalii afirmând că până la ora 20.00  votaseră 36% din români. Liderii PDL afirmau  că USL nu poate aduna peste 14% din voturi în trei ore. Liderul PDL, Vasile Blaga, a stat toată ziua la sediul central monitorizând rezultatele.

„Am o rugăminte pentru simpatizanţii mei: voturile în favoarea mea nu ne ajută, singurul lucru care ne ajută este statul acasă", a fost îndemnul lui Traian Băsescu după ce aflase că la vot s-au prezentat şi o parte dintre alegătorii săi. La rândul său, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a susţinut mai multe conferinţe de presă la sediul partidului în care le-a explicat alegătorilor formaţiunii sale să nu participe la referendum.

Atât Traian Băsescu, cât şi liderii PDL au ieşit pe parcursul zilei de ieri cu declaraţii în care au dezminţit că ar fi trimis, propriilor alegători, pe reţelele de socializare, îndemnuri la vot. Un alt element din strategia PDL a fost reclamarea neregulilor la vot. Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, ieri, că PDL a depus zeci de plângeri penale la parchete locale şi la parchetul general privind nereguli la vot, situaţia cea mai gravă fiind în Vrancea şi Teleorman.

Ce calcule îşi făceau liderii USL

Liderii USL făceau, aseară, calcule febrile în privinţa validării referendumului. Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat că prezenţa la vot, potrivit numărătorii paralele a USL, era la ora 21.00 de 45%.

„În jurul orei 23.00 peste 52% din români vor fi votat astăzi. Votează 700.000 de români pe oră", a estimate  Relu Fenechiu. Acesta a apelat la susţinătorii lui Traian Băsescu să iasă la vot pentru a nu-l transforma pe acesta într-o „fosilă politică".

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, după ce a votat, că, din punctul său de vedere, cariera politică a preşedintelui suspendat Traian Băsescu se termină dacă peste 5.200.000 de români votează pentru demiterea acestuia, adică mai mulţi decât cei care l-au ales în 2009.

„Pentru a fi validat, referendumul are nevoie de nouă milioane de voturi, dar orice vot peste 5.200.000 va pune capăt din punct de vedere politic unei cariere lungi, e adevărat, dar, oricum, care se termină azi dacă sunt mai mult de 5.200.000 de voturi pentru demiterea preşedintelui", a spus Ponta.

Neoficial, liderii USL susţineau că, dacă la referendum s-ar înregistra o prezenţă de minimum 45%, ei ar putea continua acţiunile împotriva preşedintelui Traian Băsescu. După câteva mitinguri de protest, USL ar urma să solicite demisia lui Traian Băsescu.

Vocea politicienilor prezenţi la vot

La votul ce a hotărât soarta preşedintelui Traian Băsescu au participat şi personalităţi care nu mai fac parte din conducerea partidelor sau  lideri ale formaţiunilor mici.

 Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD: „Deşi votul e secret, am votat «Da», pentru necesitatea limpezirii lucrurilor în ţară. Am decis să mergem pe răcoare, de dimineaţă. Opţiunea era clară. Să se limpezească apele, să avem un climat mai firesc, mai normal".

Dinu Patriciu, membru PNL: „Ca membru fondator al PNL, mi-aş fi dorit ca azi să vorbim despre principii, idei şi acţiuni, şi nu despre persoane, mai ales într-o Românie care nu mai ştie care e stânga şi care e dreapta".

Emil Constantinescu, fost preşedinte al României: „Am votat mereu, dar în ultimii 22 de ani este prima dată când votul are şi o componentă morală, pentru că nu este moral ca prin neprezentare la vot să anulezi votul unei majorităţi care se exprimă democratic. De peste 2000 de ani, politica este o alternativă la războiul civil. Boicotul este justificat într-un regim autoritar".

Sorin Oprescu, primar general al Capitalei: „Azi vorbesc românii şi ei spun ceea ce vor să aleagă de azi înainte. Pe 10 iunie s-a votat din dragoste pentru Bucureşti. Acum sper să o facă din dragoste pentru România. După ce votează românii, restul este tăcere, dar hai să fim optimişti şi în acelaşi timp să fim siguri că odată şi-odată trebuie să se aleagă şi apele".

Gigi Becali, europarlamentar: „Au zis că nu merg la vot, este o bătaie de joc. Ce e ăsta, circ? De-aia am venit astăzi, ca să fiu primul votant. Să dau un semnal. Oamenii se uită la televizor şi văd că Becali s-a dus la vot, iar atunci se vor duce şi ei. Nu este mare sacrificiu. Vreau un conducător pentru ţara mea".

Info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite