Vor avea palestinienii stat în 2011?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vor avea palestinienii stat în 2011?
Vor avea palestinienii stat în 2011?

Preşedintele Barack Obama, se întâlneşte mâine cu liderul israelian şi cu cel palestinian. Summitul Obama-Netanyahu-Abbas vine după ce emisarul american George Mitchell s-a străduit în zadar, în ultimele luni, să obţină consensul celor două părţi.

Preşedintele american, Barack Obama şi-a propus soluţionarea conflictului israeliano-palestinian în primii doi ani ai mandatului său, respectiv declararea unui stat palestinian în 2011. El a apreciat că rezolvarea conflictului ar fi cheia pentru soluţionarea problemei Orientului Mijlociu în ansamblu, inclusiv cea iraniană.

Proiectul „Două state“ –ameninţat

Modificând tradiţionala politică americană faţă de Israel, preşedintele a început - prin emisarii săi - să exercite presiuni asupra statului evreu în vederea reluării negocierilor cu palestinienii, pe baza planului de pace denumit „foaia de parcurs”.  Acesta prevede crearea statului palestinian şi concesii din partea celor două părţi, printre care îngheţarea construirii de aşezări evreieşti în Cisiordania.

Dificultatea majoră cu care se confruntă Barack Obama este că, într-o primă etapă, actualul guvern israelian de dreapta a renunţat la ideea existenţei a două state. Sub presiunea internaţională, premierul Benjamin Netanyahu a revenit, a acceptat formula „două state”, dar a pus mai multe condiţii, printre care  demilitarizarea completă şi un control israelian sever la graniţă.

Planuri palestiniene şi israeliene

Potrivit unor surse palestiniene şi ale UE, citate de cotidianul „Haaretz”, Statele Unite speră să înceapă negocierile în octombrie, pentru a stabili graniţele temporare ale noii entităţi palestiniene.

Premierul Autorităţii Palestiniene, Salam Fayyad, pe care chiar preşedintele israelian Shimon Peres l-a supranumit un „Ben Gurion palestinian”, a schiţat un plan care ar duce la declararea statului palestinian în 2011.

Acest plan prevede desfăşurarea forţelor de securitate palestiniene în toate oraşele din Cisiordania şi Gaza, înlăturarea barierelor din calea circulaţiei bunurilor şi persoanelor în teritoriile palestiniene, o dezvoltare economică puternică şi eliminarea de către un comitet comun israeliano-palestinian de profesori a incitărilor la ură din manualele şsolare. Planul oferă şi o soluţie alternativă – în defavoarea Israelului - în cazul în care negocierile de pace ar eşua.

Căutările de soluţii au dus şi la resuscitarea „Iniţiativei de la Geneva”, un plan de pace neoficial, elaborat de un grup de intelectuali israelieni şi palestinieni, în urmă cu şase ani.

Acest proiect prevede un stat palestinian independent, fără forţă militară, dar cu o forţă de securitate puternică, crearea unui coridor terestru între Cisiordania şi Gaza sub suveranitate israeliană dar sub control palestinian, evacuarea majorităţii locuitorilor din aşezările evreieşti din Cisiordania şi anexarea de către Israel a marilor aglomerări construite lângă Ierusalim, în schimbul unor teritorii cedate palestinienilor.

Israelul vrea garanţii

Dacă guvernul Netanyahu se lasă greu convins în a face compromisuri, aceasta se datorează unor experienţe dureroase din trecut.

Retragerea unilaterală din Gaza, salutată de comunitatea internaţională, a avut un efect contrar - bombardarea zilnică timp de peste doi ani a locuitorilor din sudul Israelului cu rachete palestiniene Quassam, terminată apoi cu un război şi cu victime de ambele părţi.

image


Israelul se teme că acest lucru s-ar putea repeta dacă se va retrage din Cisiordania. Pe de-altă parte, vrea să-şi păstreze caracterul de stat evreu, de aceea nu acceptă revenirea refugiaţilor palestinieni şi a descendenţilor acestora pe teritoriul său, argumentând că statul palestinian este locul unde ar trebui aceştia să se stabilească. Este dificil de prevăzut dacă în numai doi ani, proiectul celor două state va putea fi realizat.

Hamas avertizează împotriva oricăror concesii

Şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Ismail Haniyeh, l-a avertizat ieri pe preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene,  Mahmoud Abbas, în legătură cu orice eventuală concesie la summitul tripartit de marţi, de la New York, convocat de administraţia americană.  “Nimeni nu este mandatat să renunţe la Ierusalim sau la refugiaţii palestinieni”, a declarat Haniyeh.

“Nimeni, nici chiar Organizaţie pentru Eliberarea Palestinei, nici altcineva, nu este mandatat să accepte un acord ce ar pune în pune în cauză drepturile poporului Palestinian”, a subliniat Hanyieh, în faţa a mii de persoane adunate pe un stadion din Gaza. Şeful guvernului islamist consideră inutil orice acord, motivând că propunerile prezentate de emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, nu diferă de cele ale precedentei administraţii de la Casa Albă.

Poliţie, dar nu armată

Ideea celor două state aparţine fostului premier israelian Yitzhak Rabin, care a propus-o în urma „Războiului de şase zile“. El a spus că, în Cisiordania, ar trebui creat un stat palestinian fără o forţă militară, dar cu una poliţienească.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite