Voodoo oltenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din zona Craiovei sunt îngroziţi de vrăji cu şuviţe de păr şi bileţele ascunse sub icoane. Zeci de săteni din localităţile doljene bat zilnic drumul Craiovei, să scape de blestemele de tip nou. Ultima vrajă care a îngrozit un sat: un smoc de păr aruncat în pragul bisericii.

Citeşte şi:
Craiova: EXCLUSIV Un val de blesteme bizare a cuprins bisericile din capitala Olteniei
Craiova: Blesteme bizare în cele mai importante biserici din capitala Olteniei (FOTO)

Până acum o săptămână, ţaţa Floarea din Bratovoieşti – Dolj era o femeie liniştită. La cei 76 de ani, bătrâna îşi trăia fără griji viaţa; avea grijă de cei doi nepoţi pe care îi iubeşte ca pe ochii din cap. Acum, de câteva zile, femeia nu mai are stare şi e disperată: în zi de slujbă, un necunoscut „a făcut vrăji“ la biserică.

De cum a auzit că un bărbat a ascuns un smoc de păr printre cele sfinte, bătrâna a început să aibă semne: „Să ne păzească Dumnezeu de cele rele, mâncaţi-aş sufletul. N-am fost niciodată bolnavă, să nu care cumva să mor acum. Am avut ameţeli în ultimele zile, o fi de la vrăji? Ieri am văzut negru în faţa ochilor“.

Ţaţa Floarea crede în blesteme şi bate cruci după cruci. „Sfinte Hristoase, ai grijă de noi!“, se roagă femeia disperată, care a venit până la Craiova să se roage tocmai la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi. Spune că rugăciunile ei o să-i apere familia de farmecele făcute de „vrăjmaş“.

Farmece pentru vecini, sub covorul din biserică

De când a venit criza economică, în zona Băniei a crescut şi numărul de vrăji. Ba chiar şi stilul farmecelor s-a schimbat. „Este pentru prima dată când văd un astfel de smoc. Acum, îndeosebi, că sunt vremuri grele, nu trebuie să ne dăm pe mâna diavolului“, spune preotul Bogdan Ilin. Sfinţia Sa este cel care a descoperit părul în pragul lăcaşului sfânt şi crede că astfel de episoade nu sunt normale.

image
image

Am avut ameţeli în ultimele zile, o fi de la vrăji?

image


Floarea Gheorghiţă
pensionară

Preotul Gheorghe Zamfir, consilier administrativ la Mitropolia Craiovei, susţine că blestemele sunt periculoase. „Există două metode de rupere a acestora, două rugăciuni specifice pe care doar preotul le poate citi, după ce se împărtăşeşte. Blestemele există şi sunt active până ce persoanele în cauză se spovedesc sau până ce aceste rugi sunt rostite“, explică părintele Zamfir.
Adesea se întâmplă ca preoţii din Bănie să găsească tot felul de bileţele cu mesaje ciudate, ascunse după icoane şi sub covoare. Ba, mai rău, şi preoţii au ajuns ţintele „vrăjitorilor“.

Preotul Lucian Georoceanu spune că nu trece zi fără ca oltenii să nu viziteze Catedrala „Sf. Dumitru“, pentru a-şi blestema duşmanii. Şi mulţi calcă pentru prima dată în lăcaşul sfânt cu blestemul în mână. „Majoritatea sunt de la ţară, sunt oameni cu o pregătire intelectuală redusă. Mă uimeşte că aceştia vin pe la 40 de ani la biserică, pentru întâia oară în viaţa lor, ca să recurgă la aceste procedee numai ca să se răzbune. Şi cel mai adesea blestemele sunt adresate vecinilor“, povesteşte preotul.

Poveşti cu blesteme olteneşti

Mariana Dinu are 40 de ani şi vine în fiecare zi la biserică, să aprindă o lumânare. Zice că o face pentru binele copiilor. Femeia povesteşte cum a prins-o pe ea un blestem: „Mama mea nu s-a înţeles bine cu soacra, care tot timpul o înjura şi o dădea pe mâna diavolului. Asta se întâmpla când mama era tânără. Când a venit momentul să nască, a avut dureri puternice şi era să mă piardă. Sora mea are probleme de dezvoltare mentală şi nu s-a vindecat nici până acu’“. Lângă ea, Maria Stana  de 45 de ani, din Cioroiaşi – Dolj, a venit la Craiova că se teme că a intrat necuratul în familia ei. „Sora mea, fără să-şi dea seama, blestema în curte de fiecare dată când se supăra. Copilul îi este acum bolnav de inimă şi cred că asta se trage de la blesteme“, oftează femeia.

În faţa poveştilor, teologul Lucian Georoceanu sfătuieşte creştinii să fie liniştiţi: „Dumnezeu are grijă de cei buni. Dacă cel blestemat are un suflet curat, adică îl poartă pe Iisus în suflet, nu va păţi nimic din cauza blestemelor“.

image
image

Acum, îndeosebi, că sunt vremuri grele, nu trebuie să ne dăm pe mâna diavolului.

image


Bogdan Ilin
preot

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite