Voluntarii ţin în viaţă Urgenţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva dintre asistenţii Spitalului de Urgenţă muncesc fără să fie plătiţi. Ei speră că vor fi angajaţi când posturile vor fi deblocate. Deşi lucrează cot la cot cu salariaţii, asistenţii medicali voluntari nu primesc niciun leu. Ei au şi un al doilea serviciu, pentru a-şi putea întreţine familiile.

Situaţie incredibilă la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Clinic „Afântul Apostol Andrei" din Galaţi: 17 dintre asistenţii medicali muncesc acolo ca voluntari, iar dacă aceştia s-ar decide brusc să renunţe, activitatea de la UPU ar intra în impas. Motivul pentru care asistenţii acceptă să muncească fără bani diferă de la caz la caz. Unii şi-au lăsat vechile locuri de muncă pentru a intra în sistemul medical, alţii încă mai au un al doilea job, care îi menţine pe linia de plutire, iar câţiva chiar au fost cândva angajaţi ai spitalului, dar au fost disponibilizaţi. În prezent, la UPU Galaţi există 17 persoane care lucrează în regim de voluntariat, iar unii dintre ei au deja o vechime de aproape un an.

Speranţa moare ultima

Cătălin Guţu (36 ani) este brancardier voluntar de opt luni şi speră să devină angajat. „Am lucrat în combinatul siderurgic mai mulţi ani şi am ieşit cu ordonanţa. Apoi m-am decis să-mi schimb meseria. Soţia mea este asistentă medicală. Acesta este unul dintre motive. Îmi place să lucrez în spital şi sper să se deblocheze posturile şi să fiu angajat", spune Cătălin.

Există şi voluntari la UPU care au fost daţi afară din spital şi care nu s-au putut despărţi de meserie şi de locul lor de muncă. „Am lucrat ca asistentă în secţia Chirurgie Toracică un an şi şapte luni. Dată fiind situaţia posturilor blocate şi a restructurărilor, am rămas şomeră. Din 6 august nu mai am slujbă. Având în vedere acest blocaj de posturi, ca să nu stau acasă şi să nu-mi pierd din îndemânare, am decis să devin voluntar. Unde era cel mai bine să fac voluntariat decât la UPU? Aici chiar am ce învăţa şi când s-o putea, poate voi fi angajată", explică Aura Ştefu (26 ani).

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Mădălina Pătraşcu (31 ani). După o perioadă de doi ani de voluntariat, ea a renunţat pentru a deveni mămică, iar acum a revenit la Urgenţe pentru a lucra tot ca şi voluntar. „Am ales să vin aici la spital pentru că îmi place să lucrez în acest sistem şi m-am obişnuit", explică ea.

Avantaj reciproc

Medicii de la UPU spun că voluntarii le sunt de mare folos şi că toată lumea are de câştigat din acestă situaţie. „Suntem recunoscători conducerii spitalului că ne permite să formăm personal în regim de voluntariat. Aceşti oameni salvează vieţi alături de noi, deşi nu primesc niciun ban pentru asta. Activitatea lor îi onorează şi merită toate laudele", spune Angel Trifan, medic coordonator UPU - SMURD Galaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite