Cluj: Voluntarii care ţin TIFF-ul pe umeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea tineri, voluntarii sunt oamenii „cheie”, fără de care Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) nu ar avea loc.

Circa 300 de persoane, majoritatea adolescenţii, iubitori ai filmului, ţin TIFF-ul „în spate” zilnic, împărţind pliante, îndrumând invitaţii ori cinefilii în săli, numărând biletele tăiate sau chiar asigurând subtitrarea filmelor străine.

Din Franţa, la TIFF

Voluntarii străini au făcut cunoştinţă cu Clujul prin Serviciul European de Voluntariat (European Volunteering Service), un program ce permite voluntariatul în orice ţară europeană.

Printre tinerii străini care „lucrează” anul acesta la TIFF se numără voluntari din Franţa, Spania sau chiar Germania.

Genţiana Albota a venit la festival din Franţa şi spune că, deşi este obositor uneori voluntariatul la TIFF, este o ocazie să cunoască persoane interesante.

Cât despre Cluj, a spus că îi place foarte mult. „Nu am reuşit să ies foarte des pentru că plouă, dar cât am văzut îmi place tare mult, mai ales oamenii. Aş vrea să stau aici”, a spus aceasta.

„E o experienţă pentru ei. Vin, în primul rând, pentru schimbul de experienţă, să vadă cum e la noi. Până acum, din câte am auzit, le place foarte mult, mai ales că ne distrăm împreună”, ne-a povestit Vlad Gliga, coordonatorul voluntarilor, în vârstă de doar 20 de ani.

Împărţiţi pe departamente

Voluntarii sunt cei care trăiesc cel mai intens momentele TIFF. Dispuşi să lucreze atât în holul cinematografelor, cât şi în săli, ori să dea o mână de ajutor şi la birourile festivalului, tinerii nu se plâng de programul încărcat.

„Se lucrează cam cinci sau şase ore pe zi, suntem împărţiţi pe departamente şi fiecare ştie ce are de făcut”, a mai spus Vlad Gliga.

În schimbul muncii depuse, tinerii se aleg cu intrare gratuită la filme şi cu accesul la petrecerea „de după”, organizată în fiecare seară în clubul festivalului.

„Ţin să vă spun că nu am apucat să văd niciun film”, ne-a spus coordonatorul voluntarilor, zâmbind.

Despre cum au fost aceştia selectaţi, Vlad ne-a povestit că s-a ţinut cont de cât erau de activi tinerii.

„La început au venit la interviu circa 350 de persoane, din care am rămas cu trei sute. Au luat parte la o prezentare, să vadă ce au de făcut. Unii s-au mai retras pe parcurs, poate pentru că nu le-a plăcut ce au de făcut, însă majoritatea e încântată”, a spus acesta.

Voluntariat pentru tinerii europeni

Serviciul european de voluntariat, prin care voluntarii străini au avut posibilitatea de a veni la TIFF, sprijină serviciul de voluntariat transnaţional al tinerilor şi aspiră la dezvoltarea solidarităţii şi promovează toleranţa între tineri, în primul rând, dorind să întărească coeziunea socială în Uniunea Europeană.

Deşi anul acesta, la TIFF „lucrează” doar tineri europeni, anul trecut la festival au fost prezenţi şi patru americani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite