Voiculescu, cu partidul la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele fondator şi mai mulţi lideri conservatori sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Preşedintele fondator al PC şi-ar fi folosit influenţa politică asupra mem­brilor din propriul partid pentru a pune mâna pe activele Institutului de Cercetare Alimentară.

Privatizarea Institutului de Cercetare Alimentară (ICA) ar avea legătură cu politicul, conform rechizitoriului întocmit de DNA, iar artizanul şi beneficiarul operaţiunii prin care Administraţia Domeniilor Statului a vândut pachetul de acţiuni la societatea care deţinea ICA, la un preţ de 75 de ori mai mic decât valoarea comercială, este Dan Voiculescu.

Procurorii susţin că Institutul a fost vândut “la un preţ de garsonieră de periferie (104.000 euro), în condiţiile în care societatea deţinea peste 36.676 metri pătraţi de teren în zona rezidenţială Băneasa, ce valora peste 2.750.000 de euro, precum şi sedii de birouri, laboratoare şi alte construcţii în suprafaţă de peste 9.983 de metri pătraţi în Bucureşti şi Buşteni, pe care le-a achiziţionat la o valoare de doar 19,5 euro/metru pătrat”.

„Necunoaştere sau prostie”

Trei membri ai Partidului Conservator (fostul Partid Umanist din România) l-ar fi sprijinit pe Dan Voiculescu în această „căpuşare şi privatizare a Institutului“: Sorin Pantiş, Jean-Cătălin Sandu şi Gheorghe Mencinicopschi.

Cei trei ar fi fost sprijiniţi de liderul PC pentru a fi numiţi în cadrul Administraţiei Domeniilor Statului ca reprezentanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor, în Consilii de Administraţie sau ca cenzori în societăţile statului care administrau ICA.

Dan Voiculescu şi-ar fi folosit influenţa politică pentru „a controla întregul proces de privatizare al societăţii, în condiţiile în care să-i faciliteze achiziţia pachetului de acţiuni la un preţ derizoriu”.

Procurorii mai susţin că o versiune contrară ar însemna că “toţi cei implicaţi şi-au încălcat atribuţiunile de serviciu sau au acţio­nat în interesul Grivco SA din considerente telepatice ori din necunoaştere sau prostie”.

De asemenea, GRIVCO ar fi închiriat, în 2003, companiei Romtelecom, pentru 1,5 milioane de dolari pe an, construcţii ridicate pe terenurile Institutului de Cercetări Alimentare.

Actualul preşedinte al PC, în vizorul DNA

Preşedintele PC Daniela Popa este cercetată într-o cauză separată din acest dosar. Procurorii DNA verifică falsificarea unui înscris sub semnătură privată şi favorizarea unor persoane care au tăinuit bunuri provenite din infracţiuni, după ce Daniela Popa ar fi furnizat informaţii nereale procurorilor cu privire la membrii cercetaţi ai partidului.

La cererea procurorilor anticorupţie care doreau relaţii suplimentare, Popa a trimis la DNA adresa A808/13.03.2008, în care arăta că Pantiş nu este membru PC, iar Gheorghe Mencinicopshi şi Jean-Cătălin Sandu sunt doar simpli membri de partid.

Procurorii au căutat pe internet şi au constatat că fostul ministru al Telecomunicaţiilor Sorin Pantiş era în 2007 membru al Biroului permanent al PC la propunerea preşedintelui de partid. Gheorghe Mencinicopshi era menţionat pe site-ul PC tot ca membru al Biroului Permanent, tot la propunerea preşedintelui partidului.

Jean-Cătălin Sandu a declarat la DNA că a deţinut funcţia de secretar executiv al PC, fiind membru din 2003, lucru care este confirmat şi de declaraţiile sale de interese.

Miza: peste 46.000 metri pătraţi de teren

Preşedintele fondator al Partidului Conservator Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în acest dosar alături de alte zece persoane.

Conform DNA, persoanele trimise în judecată ar fi desfăşurat în perioada 1991 – 2003 „o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie de către SC GRIVCO SA Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de ADS la Institutul de Cercetare Alimentară (ICA), la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală şi în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”.

Institutul de Cercetări Alimentare ar fi devenit atractiv, susţin procurorii, datorită activelor sale imobiliare valoroase, respectiv terenul  în suprafaţă de 36.676 metri pătraţi şi construcţiile  în   suprafaţă desfăşurată  de  9.983  metri pătraţi, amplasate în zona rezidenţială  a   lacului  Băneasa   şi  având   toate  utilităţile   în  apropiere.

În perioada 24 mai 2004 – 14 februarie 2005, Voiculescu ar fi dobândit, în nume propriu, pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetare Alimentară, deşi ar fi cunoscut modul ilicit în care  aceste acţiuni au trecut în proprietatea SC GRIVCO SA Bucureşti.

A refuzat să dea declaraţii procurorilor

Dan Voiculescu a dat o singură declaraţie la DNA, rezervându-şi dreptul de a nu declara nimic în acest dosar, arătând că-şi va susţine apărarea în instanţă. El a trimis prin avocat trei memorii procurorilor în care susţine că este un dosar făcut la o comandă politică şi că nu are nicio implicare în operaţiunile civile şi comerciale privind privatizarea ICA.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe 20.000.000 de lei din conturile lui Dan Voiculescu. De asemenea, procurorii i­‑au sechestrat şi un apartament de pe şoseaua Kiseleff, evaluat la 250.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite