Dan Voiculescu dă târcoale Rodipet-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu dă târcoale Rodipet-ului
Dan Voiculescu dă târcoale Rodipet-ului

Plecat din România din cauza dosarelor în care este anchetat, Hassan Awdi încearcă salvarea afacerii Rodipet printr-un parteneriat cu bossul trustului de presă Intact. Surse apropiate anchetelor în care este cercetat Hassan Awdi susţin că acesta s-ar fi întâlnit în afara ţării cu Dan Voiculescu, pentru negocieri în afacerea Rodipet. 

În momentul de faţă, Hassan Awdi (45 de ani) este în atenţia anchetatorilor pentru comiterea unor infracţiuni precum spălare de bani, evaziune fiscală, finanţare de activităţi teroriste, şantaj şi trafic de persoane.

Citiţi şi:


Surse din structurile care investighează activitatea clanului Awdi monitorizează şi demersurile libanezului pentru a ieşi basma curată în„afacerea Rodipet“.

În acest sens există informaţii conform cărora, înainite de a părăsi România (la mijlocul lunii august), Hassan Awdi s-ar fi întâlnit de două ori cu Dan Voiculescu în afara graniţelor ţării. De asemenea, fostul director general al Rodipet Florin Lungoci s-ar fi întâlnit în urmă cu câteva săptămâni, la Predeal, cu unul dintre reprezentanţii familiei Voiculescu. Toate aceste informaţii au o importanţă deosebită pentru editorii păgubiţi de Rodipet, care au de recuperat sume care totalizează 10-12 milioane de euro. 

Mehdi Awdi: „Nu pot să spun nici da, nici nu“

Una dintre strategiile de salvare a afacerii Rodipet de către clanul Awdi ar putea fi vânzarea acţiunilor pe care le mai deţine la firma de distribuţie de presă sau găsirea unui partener cu care să le împartă. Pentru această operaţiune însă, cumpărătorul ar trebui să deţină suficiente pârghii pentru a influenţa deciziile AVAS.

Contactat de reporterii „Adevărul“, Mehdi, fratele lui Hassan Awdi, rămas în România pentru a conduce afacerile familiei, a ezitat să confirme sau să infirme ferm întâlnirile cu Dan Voiculescu. „Nu am de gând să  vând acţiunile Rodipet familiei Voiculescu... nu pot să spun nici da, nici nu“, declara Mehdi Awdi. Dan Voiculescu a fost însă categoric: „Nu m-am întâlnit niciodată cu Hassan Awdi“.

La fel, şi fostul director general al Rodipet în „mandatul Awdi”, Florin Lungoci, neagă întâlnirea sa cu un reprezentant al familiei Voiculescu la Predeal: „Nu a existat nicio întâlnire a noastră cu vreun reprezentant al Intact SA”, susţine Lungoci. În acest context mai trebuie precizat că nimeni de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a cerut punerea sub sechestru a documentelor Network Press Concept SA (firma sub care clanul Awdi a derulat activităţile Rodipet).

Explicaţia ar putea fi dată, până la un punct, de întâlnirile dintre şoferul lui Hassan Awdi şi reprezentanţi ai AVAS, monitorizate de anchetatori.

Hassan Awdi - acuzat de şantaj, protejat de Parchet

image

Petre Căpitanu, fost angajat al Rodipet   Foto: Marian Iliescu



Petre Căpitanu (59 de ani) este fostul prim-consilier al lui Hassan Awdi. Căpitanu a lucrat pentru libanez în perioada 2004-2005. În  martie 2005, Petre Căpitanu l-a denunţat pe Hassan Awdi de şantaj, abuz în serviciu contra intereselor publice, ameninţare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Fostul consilier acuză faptul că, deşi era delegat pentru diferite operaţiuni financiare ale Rodipet, Awdi nu îi înregistrase contractul la Camera de Muncă, muncind practic la negru. El susţine că, în momentul în care i-a semnalat situaţia sa lui Hassan Awdi, acesta l-a  ameninţat cu desfacerea contractului.

„Cercetările au fost superficiale“

Plângerea penală a fost înregistrată direct la cabinetul fostului prim-adjunct al procurorului general al României, Maricel Sânpetru. De acolo, denunţul a ajuns la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, unde Awdi a primit, după mai bine de un an de zile de „cercetări“, neînceperea urmăririi penale (NUP).

În 2007, Petre Căpitanu a contestat soluţia la judecătorie şi, după un an de proces, a reuşit „să-l întoarcă“ pe Hassan Awdi la Parchet. Surprinzătoare sunt însă motivările judecătorilor care au infirmat soluţia dată la Parchet. Practic, instanţele au demascat „ancheta“ pe care a suportat-o Hassan Awdi.

„Cercetările au fost superficiale, neverificându-se aspectele semnalate cu privire la infracţiunile denunţate (...),  nu au fost lămurite împrejurările cauzei, deşi erau indicii cu privire şi la săvârşirea altor infracţiuni decât cele semnalate“, arată Georgiana Tudor, magistratul care a dispus reluarea cercetării penale a „investitorului“Awdi. „Organele de cercetare trebuiau să efectueze acte premergătoare, şi nu să propună soluţia de neîncepere a urmăririi penale (...), trebuiau audiaţi făptuitorii, a căror identificare a fost făcută abia de instanţa de judecată“, se mai arată în sentinţa prin care, în februarie 2008, s-a redeschis dosarul lui Hassan Awdi. În momentul de faţă, dosarul este la Secţia 1 de  Poliţie din Capitală, pentru reluarea cercetărilor.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite