UPDATE Voicu merge la „dezumanizarea fiinţei umane“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost arestat preventiv aseară pentru fapte grave de corupţie şi s-a predat zâmbitor poliţiştilor. Instanţa supremă a decis arestarea parlamentarului Cătălin Voicu pentru 30 de zile, în timp ce Senatul nu i-a aprobat cererea de a fi audiat în plen.

UPDATE 11.34 Avocaţii lui Cătălin Voicu au depus recurs faţă de decizia de arestare preventivă

UPDATE 08.15 Cătălin Voicu a fost internat la Spitalul Penitenciar Jilava

Cătălin Voicu (45 de ani) va merge în locul pe care el îl descria, în faţa Comisiei juridice a Senatului, drept un factor de „dezumanizare a fiinţei umane": la arest.Voicu s-a prezentat, ieri, la instanţa supremă la procesul în care urma ca magistraţii să stabilească dacă probele DNA împoriva lui sunt suficiente pentru a-l trimite pe acesta în arest.

Încă de la intrarea în sediul Înaltei Curţi, Cătălin Voicu a demonstrat că regulile trebuie respectate doar de către alţii. În încercarea de a nu da ochii cu zecile de jurnalişti care îl aşteptau, Voicu a prezentat legitimaţia de senator pentru a folosi intrarea rezervată arestaţilor.

„Ajutat" de un grefier, senatorul a intrat rapid în sala de judecată. Conducerea instanţei supreme a declanşat imediat verificări cu privire la modul în care Voicu a intrat la Înalta Curte, iar grefierul Marius Nistor riscă acum să-şi piardă funcţia. În schimb, senatorul nu-şi reproşează nimic: „Am intrat prin spate pe o uşă deschisă. Acolo am putut şi eu să-mi parchez maşina. Aţi văzut ce aglomeraţie era!".

„Sunteţi vinovat?" - au întrebat jurnaliştii. „Vorbesc doar după ce se va pronunţa instanţa" - a fost răspunsul lapidar al celui care cu doar câteva luni în urmă susţinea, conform interceptărilor telefonice realizate de SRI, că el conduce „toată România". Întrebat dacă crede că va fi arestat, Voicu şi-a ieşit din fire: „Dar dumneavoastră de ce respiraţi şi nu muriţi?".

Confruntarea cu procurorii

În spatele uşilor închise, Voicu a încercat timp de peste patru ore să convingă instanţa că este nevinovat şi că discuţiile telefonice, făcute publice şi care arătau cum „caracatiţa" senatorului îşi întinsese tentaculele până la cele mai înalte niveluri, au fost scoase din context.

În replică, procurorul de caz Mariana Alexandru şi şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul DNA, Lucian Papici, au cerut arestarea lui Cătălin Voicu, prezentând judecătorului Despina Mihai dosarul senatorului - compus din 12 volume ce însumează peste 3.000 de file de acuzaţii aduse „reţelei" parlamentarului. Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi participaţie improprie la infracţiunea de fals la Legea contabilităţii.

În dosarul lui Voicu au fost puşi sub învinuire şi doi magistraţi de la instanţa supremă: Cristian Jipa (Secţia Penală) şi Florin Costiniu (şeful Secţiei Civile). De asemenea, oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic sunt acuzaţi pentru dare de mită, după ce Voicu ar fi intervenit - în schimbul unor sume de bani - la poliţişti şi la magistraţi pentru a-i favoriza pe cei doi în cauzele penale şi civile în care erau implicaţi.

Verdict: după gratii

După trei ore şi jumătate, judecătorul a dar verdictul: 30 de zile de arest preventiv pentru inculpatul Voicu Cătălin. Senatorul a declarat recurs, care se va judeca în maximum cinci zile la Completul de 9 judecători ai instanţei supreme.

Nici „verdictul" Senatului - unde Voicu cerea anularea votului privind arestarea sa - nu a fost în favoarea parlamentarului. Biroul Permanent i-a respins, ieri, cererea de a fi audiat, pe considerentul că, săptămâna trecută, au fost respectate toate condiţiile, iar Voicu şi-a spus punctul de vedere în Comisia Juridică, ulterior netrimiţând la Senat niciun act din care să reiasă imposibilitatea deplasării sale la audieri. Cătălin Voicu nu a participat la şedinta în care Senatul şi-a dat votul pentru arestarea sa întrucât i s-a făcut rău şi a cerut internarea.

Cătălin Voicu s-a predat aseară. El a declarat că este nevinovat şi, ca ofiţer, merge în arest „ca în campanie". Voicu le-a spus jurnaliştilor că şi-a luat la el doar periuţa de dinţi şi lenjerie de corp.

Ajutat de grefier

Grefierul Marius Nistor de la instanţa supremă i-a permis lui Cătălin Voicu să intre în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe o uşă destinată arestaţilor, astfel încât senatorul să scape de întrebările jurnaliştilor. Conducerea instanţei supreme a declanşat verificări, urmând să decidă dacă îl sancţionează pe grefier.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite