Vlaston: Ministrul a ţinut de vorbă Consiliul care verifică plagiatul lui Ponta, până când ordinul de desfiinţare a fost publicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare (EDUCER),  explică vizita surpriză pe care Liviu Pop a făcut-o la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, în ultima zi a interimatului său la Educaţie, ca pe o şmecherie prin care a vrut să împiedice Consiliul să dea verdicatul de plagiat înainte ca acest organism să fie desfiinţat.

"Este clară intenţia de a desfiinţa Consiliul şi orice altă comisie care ar putea verifica acuzaţiile de plagiat referitoare la teza de doctorat a premierului Ponta", a spus Vlaston.

Vlaston spune că Ordinul prin care se desfiinţa Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuia să apară noaptea trecută, pentru a fi împiedicată şedinţa de azi a instituţiei.

Din nu se ştie ce motiv, Monitorul Oficial a întârziat. Poate a fost un act de "sabotaj" pus la cale de cei de la MOf, care s-au trezit şi ei victime ale dorinţei premeirului de a-şi subordona toate instituţiile ce i-ar putea folosi în lupta pentru Putere.

De dimineaţă, după ce-a văzut că ordinul prin acre schimbă componenţa CNATDCU şi Regulamentul de funcţionare a acestuia nu se publică în MOf, inetrimarul Liviu Pop s-a deplasat personal la sediul Consiliului.

A întrerupt şedinţa pentru a discuta cu ei, trăgând de timp în aşteptarea publicării MOf. explică Vlaston: "I-a ţinut de vorbă până la 10.55, când a aflat că a apărut şi apoi a plecat".

După ce ordinul a intrat în vigoare, prin apariţia în Monitor, liviu Pop a explicat Consiliului că şedinţa lor este ilegală, iar verdictul, nul.

Consiliul va fi completat, potrivit ordinului, cu încă 25 de membri. Astfel, din cei 45 de viitori membrii, 20 vor fi cei de acum, iar 25, numiţi de ministrul Educaţiei, pe baza recomandărilor care i se fac, dacă solicită acest lucru, de către universităţi.

Astfel, ministrul are 25 de oameni în Consiliu, adică majoritatea voturilor necesare pentru luarea unei decizii.

Potrivit unor surse, şedinţa s-a reluat după plecarea ministrului Pop şi este foarte posibil să dea un verdict, chiar dacă Pop i-a anunţat că sunt în ilegalitate.

Ordinul ministrului poate fi contestat în instanţă, iar dacă se va ajunge la asta, este posibil să intre în discuţie legalitatea tuturor ordinelor semnate de Liviu Pop, care era doar ministru interimar, nu ministru plin. Există o controversă referitoare la legalitatea acestor documente.

Operaţiunea de muşamalizare a început cu schimbarea Consiliului de Etică, cel care poate verifica toate plagiatele. S-a întâmplat pe 8 iunie, cu doar o săptămână înainte de a fi audiat şi a se încheia astfel verificările în cazul Ioan Mang, profesorul de la Oradea care a ocupat pentru 10 zile postul de ministru, până au apărut dovezile de plagiat.

Atunci, toată lumea şi-a imaginat că este un ajutor oferit colegului de partid Mang, însă motivul real a apărut atunci când revista "Nature"  a dezvăluit plagiatul premierului Victor Ponta - zeci de pagini copiate din diverşi autori în lucrarea sa de doctorat.

În Consiliul de Etică au fost numiţi doar oameni apropiaţi PSD, membri de partid sau universitari din cercul Ecaterinei Andronescu, fost ministru al Educaţiei în două Guverne social-democrate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite