Vitezomanii vor plăti acasă amenzile primite în alt stat UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii europeni vor să impună aplicarea transfrontalieră a reglementărilor siguranţei rutiere. Vitezomanii sau şoferii care trec pe roşu la semafor în timpul deplasărilor în altă ţară a UE nu vor mai scăpa de amenzi, cum se întâmplă acum.

Şoferii care comit infracţiuni pe teritoriul altui stat membru al UE - viteză excesivă, ebrietate la volan, nefolosirea centurii de siguranţă, ignorarea culorii roşu la semafor - vor primi prin poştă amenzile aferente infracţiunilor.

Deputaţii europeni au votat o nouă propunere de directivă menită să faciliteze aplicarea transfrontalieră a reglementărilor din domeniul siguranţei rutiere. 

În momentul de faţă, conducătorii auto care comit infracţiuni într-un alt stat membru decât cel de reşedinţă deseori evită să plătească amenzile impuse. Conform studiilor efectuate, ponderea străinilor în accidente rutiere este mai mare decât participarea acestora la traficul naţional.

Obiectivul directivei este de a reduce în mod substanţial numărul încălcărilor comise pe străzile europene. Raportorul PE, deputatul spaniol Ines Ayala Sender, consideră că neplata amenzilor de către conducătorii auto dintr-un alt stat membru contribuie atât la nesiguranţa rutieră, dar şi discriminează rezidenţii care comit infracţiuni similare şi care plătesc penalizările.

„Această impunitate relativă poate submina obiectivele siguranţei rutiere, deoarece conducătorii auto sunt tentaţi să nu respecte prevederile naţionale ale traficului rutier când se află într-un alt stat membru, din cauza lipsei sancţiunilor“, spune deputatul spaniol.

Noua directivă va reglementa implementarea transfrontalieră a infracţiunilor de exces de viteză, conducere în stare de ebrietate, nefolosirea centurii de siguranţă şi nerespectarea culorii roşii a semaforului. 

Schimb de informaţii între state

Directiva rezolvă principala problemă existentă: schimbul de date între poliţişti. Ca atare, va fi creat un sistem electronic pentru schimbul de informaţii între statele membre, prin care vor fi transmise spre verificare numărul de înregistrare al maşinii şi datele personale ale conducătorului auto.

Aceste reţele electronice comunitare securizate vor permite schimbul de informaţii în condiţii de siguranţă şi cu asigurarea confidenţialităţii datelor transmise.

În urma verificării efectuate în statul membru în care autovehiculul este înregistrat, autoritatea naţională competentă va transmite notificarea de infracţiune posesorului autovehiculului, cu solicitarea plăţii amenzii aferente.

Potrivit studiului de evaluare a impactului efectuat în 2007, 30% din decesele survenite în urma accidentelor rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, 25% din cauza consumului de alcool la volan, 17% din cauza nefolosirii centurii de siguranţă şi  4% din cauza nerespectării culorii roşii a semaforului.

Ca atare, 75% din decesele survenite în urma accidentelor rutiere sunt cauzate de infracţiunile incluse în directivă.

Obiectivul UE este de a reduce cu 50% numărul victimelor decedate în accidente până în 2010. Conform Comisiei, numărul mediu de decese în Uniunea Europeană în 2007 se ridica la 83 de decese la un milion de locuitori, iar media scăderii numărului de decese în perioada 2001‑2007 a fost doar de 20%.

Propunerea actuală se concentrează numai pe contravenţiile care, în general, au un caracter relativ minor. Deputaţii consideră că propunerea ar trebui extinsă pentru a facilita aplicarea sancţiunilor în cazul accidentelor în care sunt implicaţi conducători auto şi care au ca rezultat răniri grave sau daune semnificative.

Ei au cerut Comisiei să faciliteze în viitor execuţia transfrontalieră a sancţiunilor pentru contravenţiile rutiere, în special a celor legate de accidente rutiere grave.

Informaţii la frontiere

Directiva impune condiţii clare privind informarea şoferilor în legătură cu normele în vigoare în fiecare stat membru. La fiecare frontieră rutieră vor fi afişate normele de limitare a vitezei din ţara respectivă.

În plus, Comisia Europeană pune la dispoziţie pe website-ul său  un rezumat al normelor din domeniul de aplicare al prezentei directive, în vigoare în statele membre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite