Vise americane pentru micuţii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dinamicitatea jocului şi noutatea regulilor sunt punctele principale de atracţie pentru copii către acest sport. Baseballul reprezintă pentru mulţi dintre cei mici, nu doar o modalitate de a face mişcare, ci un vis de a ajunge pe arenele din Statele Unite.

Apărut în România de aproximativ 18 ani, baseballul s-a dezvoltat punctual în ţara nostră, iar mulţi dintre noi nici nu ştim măcar că există. Mai mult, în fiecare an, marea familie a baseballiştilor români se măreşte cu zeci de noi legitimări.

Sunt copiii care vor să simtă „ciudăţeniile” care îi îmbracă, pe pielea lor: mănuşile cele mari în mână, să vibreze bastonul când lovesc mingea şi să poarte căşti rigide împotriva mingilor tari. Şi nu în ultimul rând, cu această armură pe ei, să ajungă mari campioni sau să joace în America.

Nu există o limită de vârstă pentru a începe să practici acest sport, însă cu siguranţă este bine ca viitorii campioni să-şi înceapă pregătirea din clasele primare: „8-10 ani este vârsta perfectă pentru a-i pune mănuşa şi bastonul în mâini”, sunt de părere antrenorii acestui sport.

“Modul de selectare a copiilor se face mergând prin şcoli şi prezentând acest sport, iar pe cei interesaţi îi aşteptăm la cluburi. Sunt şi micuţi aduşi direct de către părinţi şi copii care vin la îndemnul prietenilor, care deja practică baseballul sau softballul (n.r.-în România este echivalentul jocului de baseball pentru fete).

Unii vin doar din curiozitate şi ajung să se îndrăgostească pur şi simplu de aceste jocuri”, spune Cristian Manea, antrenorul echipei Angels Bucureşti.

DOAR UN SINGUR STADION ÎN ŢARĂ

Motricitatea, viteza, îndemânarea sunt principalele aptitudini ale unui jucător de baseball, care, însă, se deprind în timp: „Cea mai importantă este dorinţa de a practica acest sport, dorinţa de autoperfecţionare şi perseverenţa”.

Primele lucruri pe care le învaţă copiii când vin să joace baseball este aruncarea şi prinderea corectă a mingii în mănuşă.Din păcate, în ţară, există doar un singur stadion special pentru baseball, acolo unde se şi joacă marile competiţii naţionale şi internaţionale, la 17 km de Roman, în comuna Gherăeşti, judeţul Neamţ. Restul cluburilor îşi fac antrenamentele, în general, pe terenurile de fotbal.

„Atât pe timpul verii, cât şi pe tipul iernii, noi ne desfăşurăm activitatea pe terenurile şi în sălile care aparţin Universităţii din Bucureşti. Există o colaborare strânsă între Clubul Sportiv Angels, Sportul Studenţesc şi Universitatea din Bucureşti, aceşti doi parteneri înţelegând scopul social al proiectului nostru, sprijinindu-ne financiar şi logistic”, adaugă Cristian Manea.

UN SPORT SCUMP

Foarte multe articole de baseball pentru amatori au apărut în diverse magazine. Însă acestea nu se compară cu cele originale de care dispun toate cluburile din ţară şi pe care le pun la dispoziţia copiilor şi tuturor celor care vor să înveţe acest sport.

Echipamentul de baseball este destul de costisitor, având în vedere că o mănuşă costă între 20 şi 200 euro, un baston, între 35-175 euro, iar o minge, între 4 şi 6 euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite