Viruşii ţin bebeluşii pe patul de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ARAD: Zeci de copii arădeni s-au îmbolnăvit în ultima perioadă

Secţia Pediatrie I a Spitalului Clinic Judeţean este plină din cauza copiilor şi părinţilor internaţi de urgenţă.
Capriciile vremii au făcut ca, în ultimele zile, să crească simţitor numărul virozelor şi a infecţiilor respiratorii. Cei mai afectaţi sunt, aşa cum era de aşteptat, copiii, în special sugarii şi cei cu vârste până la trei ani. În aceste cazuri, internarea este de cele mai multe ori obligatorie, deoarece deshidratarea micuţilor este mult mai rapidă şi cu efecte mult mai grave faţă de un adult. În aceste condiţii, nu e de mirare că secţiile de pediatrie au fost luate cu asalt de părinţii cu copii bolnavi.

Mai puţine mame internate
Directorul Spitalului Judeţean Arad, Mirandolina Prişcă, a menţionat că, la secţia Pediatrie I, a fost suplimentat numărul de paturi pentru că, într-adevăr, a crescut numărul de pacienţi internaţi. „Soluţia ar fi ca medicii să nu mai interneze atâtea mame cu copii, deoarece legislaţia spune că se internează doar mamele care alăptează. Voi sta de vorbă cu colegii mei de la secţia Pediatrie să vedem care sunt cele mai bune modalităţi de rezolvare a situaţiei. În general, în cazul acestei secţii facem faţă cu paturile ce le avem, dar sunt şi perioade, cum sunt cele de epidemii, când numărul pacienţilor creşte, iar noi nu putem refuza internarea sub nicio formă”, a declarat Mirandolina Prişcă.

Mamele sunt exasperate
Cea mai mare problemă a mămicilor care sunt internate o reprezintă condiţiile din spital, respectiv de lipsa spaţiilor adecvate. La secţia de Pediatrie II, spre exemplu, într-unul dintre saloane, nu mai mare de treizeci de metri pătraţi, sunt internate cinci mame cu bebeluşii lor. „E foarte greu când ajungi în spital. Dacă unul dintre bebeluşi adoarme, altul începe să plângă şi îl trezeşte şi astfel nu se mai odihneşte nimeni. Poate dacă se va construi spitalul nou, va fi mai bine. Ar trebui să fie saloane cu cel mult două paturi”, a susţinut Anca P., internată cu fiul său de un an şi două luni pentru o enteroviroză. De asemenea, perioada de internare în spital reprezintă un adevărat chin pentru mame, deoarece acestea nu au paturi unde să se odihnească.
La Pediatrie situaţia e mereu aceeaşi, pentru că cei mici vin cu forme grave de viroze, cu alergii şi febre.

Sfatul medicului
Medicii le recomandă părinţilor să nu vină la spital decât după ce copiii nu răspund la tratamentul recomandat de medicul de familie. De asemenea, profilaxia acestor boli este foarte importantă. E important să se asigure copiilor necesarul de vitamine, precum şi igiena corespunzătoare a mâinilor şi evitarea colectivităţilor unde se manifestă afecţiunile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite