Virgil Măgureanu despre evenimentele din '89: A fost lovitură de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Magureanu, fostul director al SRI, invitat sâmbătă seară la emisiunea 3x3 de la Realitatea TV, a vorbit despre evenimentele din '89 şi despre sforile care s-au tras pentru declanşarea Revoluţiei.

O declaraţie surprinzătoare a fostului director al SRI îl priveşte pe Ion Iliescu pe care susţine că l-ar fi cunoscut încă din 1973. Măgureanu a declarat că se ştia încă din anii '70 că Iliescu avea să fie succesorul lui Ceauşescu la conducerea PCR


De asemenea, acesta consideră că evenimentele din '89 au făcut într-adevăr parte dintr-un scenariu mondial dar a avut şi gradul său mare de spontaneitate: "Scenariul acestei revoluţii desigur că a fost convenit şi la nivelul celor doua mari puteri. Fermenţii săi s-au derulat pe tot parcursul anului 1989. Acest scenariu nu s-a putut conveni şi avea în el şi părţi de spontan cum se intâmplă în toate marile mişcări de masa. Fără îndoială, spontanul şi-a avut rolul sau"

Întrebat de Stelian Tănase unde crede că a apărut elementul de complot, unde s-a produs trecerea de la o mulţime exasperată cum erau în Timişoara şi Bucureşti la producerea unei lovituri de stat, Virgil Măgureanu a răspuns: "Ideea de conspiratie eu nu o caut pentru că nu cred că se regăseşte intr-un moment atât de important precum cădrea lui Ceauşescu. Între scenariile de la Timişoara şi cel de la Bucureşti trebuie să facem diferenţieri. Dacă pe data de 20, la Timişoara, regimul lui Ceauşescu fusese abolit, asta are o mare importanţă . S-au făcut tatonări în mai multe orase ca Iaşi, Timişoara, Cluj, de către persoane din afara României. Până la urmă a fost aleasă Timişoara. Nu cred în conspiraţii, mă iau după evidenţe. Prezenţa unor trupe special angajate şi special dispersate în teritoriu nu poate fi negată, pentru că sunt documente"

"Am avut o discuţie pe tema loviturii de stat cu un istoric. Dacă socotim acea secvenţă în care generalul Stănculescu a dat ordine care veneau în contradicţie cu ordinele lui Ceauşescu  atunci a fost o lovitură de stat. Dacă socotim că acest lucru a fost o lovitură de stat, atunci am avut o lovitură de stat", a mai declarat Măgureanu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite