Viorel Ilaş: „Rudele n-au acceptat să devin poliţist"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Ilaş este singurul agent de etnie rromă din cadrul Poliţiei Botoşani şi lucrează de doi ani şi jumătate la Biroul de Investigaţii Criminale

De doi ani şi jumătate de când practică această meserie a fost nevoit să ancheteze mai mulţi cetăţeni de etnie rromă, dar spune că a încercat să-şi facă cât mai bine treaba.

Viorel Ilaş are două mari pasiuni în viaţă. Fotbalul şi munca de poliţist. A început cu fotbalul la vârsta de 15 ani, a jucat în divizia C în România şi în Liga a III-a în Turcia, după care a devenit antrenor. „Fotbal joc de la 15 ani, la Metalul Botoşani. La 17 ani am fost cooptat la echipa mare, care era în divizia C. Ulterior, nu au mai fost bani şi echipa s-a desfiinţat. În 1997, am plecat în Turcia, unde am jucat la echipa de liga a III-a SK Altinova Istambul“, povesteşte Viorel Ilaş.

„Aveam un prieten care se cunoştea cu vărul patronului acestei echipe. A venit în Botoşani, am jucat de câteva ori fotbal împreună şi într-o zi mi-a spus să merg şi să dau probe la această echipă. Am luat probele şi am rămas patru ani în Turcia”, explică botoşăneanul. Cu banii câştigaţi în străinătate Viorel Ilaş şi-a cumpărat un apartament în Botoşani şi a înfiinţat prima echipă de fotbal doar cu jucători rromi.
„După ce m-am lăsat de fotbal, cu banii pe care îi aveam am înfiiţat echipa de fotbal Boca Juniors, formată din copii rromi. Am vrut să le schimb mentalitatea. Să nu mai stea la prin Centrul Vechi să comită infracţiuni, ci să facă sport. Le-am impus să meargă la şcoală, ca să îi primesc la antrenamente. La început nu prea voiau, dar până la urmă au acceptat”, adaugă Viorel Ilaş.

A anchetat şi prieteni

Viorel Ilaş a intrat în poliţie din întâmplare. A văzut un anunţ într-un ziar şi a mers să-şi încerce norocul. „Am văzut un anunţ prin care se căutau agenţi de poliţie de etnie rromă. M-am prezentat la concurs şi am obţinut notă de trecere, după care am plecat la şcoala de agenţi de poliţie de la Slatina. De doi ani şi patru luni lucrez ca agent de poliţie la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului”, spune poliţistul, care la început a fost privit cu suspiciune de rude şi prieteni.

„Rudele n-au acceptat să devin poliţist, însă ulterior au înţeles. Unii chiar se mândresc că au şi ei un reprezentant în poliţie. Fiind la Investigaţii Criminale, am avut dosare în care am cercetat şi chiar arestat cetăţeni de etnie rromă. Unii îmi spuneau: «Viorel ce zile am ajuns». Am copilărit împreună şi tu acum mă anchetezi? De fiecare dată am încercat să îmi fac cât mai bine treaba şi să nu las loc de interpretări”, mai spune Ilaş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite