Violenţe în Gabon după victoria lui Ali Bongo la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţe în Gabon după victoria lui Ali Bongo la prezidenţiale
Violenţe în Gabon după victoria lui Ali Bongo la prezidenţiale

Fiul defunctului dictator Omar Bongo, Ali Bongo Ondimba (50 de ani), a câştigat alegerile prezidenţiale anticipate din Gabon cu 41,73%, din sufragii. Imediat după aflarea rezultatelor, susţinătorii opoziţiei au luat cu asalt străzile.

  • Fostă colonie franceză,  Gabon este unul dintre primii producători de petrol de pe continentul african. Ali Bongo este acuzat că foloseşte veniturile obţinute din comercializarea petrolului în scopuri personale precum construirea unor palate masive din marmură în loc să repare infrastructura ţării.


El i-a devansat pe fostul ministru de interne Andre Mba Obame, care a obţinut 25,88% dintre sufragii şi pe opozantul istoric Pierre Mamboundou, care a acumulat 25,22% din sufragii.

În timpul anunţării rezultatelor au fost înregistrate incidente la Libreville şi la Port-Gentil, capitala economică a ţării şi fief al opoziţiei.

Mai multe grupuri de protestanţi au incendiat maşini şi au spart buticuri din cartierele Plein-Ciel şi Nkembo.

Consulatul general al Franţei din Port-Gentil a fost incendiat de către partizani ai opoziţiei la scurt timp după publicarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Mai multe magazine din centrul oraşului erau pe cale de a fi jefuite.

La Port-Gentil, partizani ai opozantului Pierre Mamboundou au atacat închisoarea şi i-au eliberat pe deţinuţi, înainte de a se îndrepta spre centrul oraşului, unde au fost ridicate baricade cu ajutorul caroseriilor de autoturisme şi au fost incendiate pneuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite