Violenţă extremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare zi, în România are loc o crimă sau o tentativă de omor. De multe ori, victime sunt copiii sau femeile. Un bărbat din Galaţi şi-a omorât copilul de 7 ani, ca să nu-i fie încredinţat soţiei la divorţ. Un altul, din Craiova, şi-a ucis soţia şi un prieten în faţa fiicei sale.

Săndel Neculai, de 46 de ani, din comuna gălăţeană Bălăbăneşti, şi-a sufocat copilul în vârstă de şapte ani cu o pernă, iar după comiterea faptei a sunat la 112 pentru a se autodenunţa. Bărbatul era în proces de divorţ, după ce femeia a fost plecată câţiva ani în Italia şi obţinuse custodia temporară a copilului.

Act premeditat

Potrivit vecinilor, Săndel Neculai era speriat de gândul că minorul ar putea fi încredinţat definitiv fostei soţii. „Din câte ştiu, cu trei săptămâni în urmă a încercat să se sinucidă pentru că soţia sa, mutată în casa părinţilor, nu-l lăsa să-şi vadă fiul. L-a oprit şeful de post”, a precizat Dorin Codreanu, primarul comunei Bălăbăneşti.Potrivit lui Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, nu este exclus ca actul criminal să fi fost premeditat.

„Duminică, după orele prânzului, copilul a mers în vizită la tatăl său împreună cu un prieten. Bărbatul a dorit să rămână singur cu fiul său. Au intrat împreună în locuinţă, iar tatăl şi-a atacat copilul şi l-a sufocat punându-i perna pe faţă”, a precizat Gohoreanu.

Dublă crimă la Craiova

Un bărbat din Craiova şi-a omorât duminică seară soţia, pe Mioara Marinică (47 de ani), cu mai multe lovituri de cuţit.Nicolae Marica (50 de ani) l-a ucis şi pe Alexandru Trandafirescu (41 de ani), un prieten care a încercat să o salveze pe femeie. Când şi-a dat seama ce a făcut, bărbatul a vrut să se sinucidă. Duminică, femeia a depus plângere la Secţia 1 Poliţie  împotriva soţului ei pentru agresiune, după ce acesta a strâns-o de gât fiindcă a îndrăznit să îl ameninţe că îl părăseşte. Cei doi soţi s-au certat câteva ore, iar bărbatul şi-a înjunghiat soţia în faţa fiicei lor.

„Cerc vicios”

Cazurile de agresiune domestică au început să capete accente tot mai grave, confirmă specialiştii. Printre motivele care explică astfel de comportamente, specialiştii enumeră consumul de alcool, sărăcia, lipsa unei educaţii adecvate, dar şi criza în care se află acum familia. „Societatea nu are în momentul acesta un vaccin, un antidot cu care să facă faţă resurselor tot mai numeroase care duc la astfel de comportamente. Dacă societatea este în criză, actul criminal capată devianţe din ce în ce mai accentuate”, spune psihologul Hanibal Dumitraşcu.

El a mai precizat că, de cele mai multe ori, agresivitatea se transmite, se învaţă. Astfel, un copil abuzat are toate şansele să devină un părinte care îşi bate copilul. „Este un fenomen care se află într-un cerc vicios. Copilul prinde violenţa în comportamentul lui de adult. Nu numai violenţa fizică şi verbală se învaţă, ci şi omuciderea ca atare”, a mai explicat Dumitraşcu.

De asemenea, specialiştii susţin că felul în care a evoluat familia ca atare are o influenţă asupra agresivităţii în familie. „Există o disoluţie în familie, nu mai există o comunicare strânsă între membrii acesteia, atunci când unul dintre părinţi pleacă în străinătate, de exemplu”, a precizat psihologul Diana Stoian.

 A mai contribuit Diana Opriţă

image

Nu numai  violenţa fizică şi verbală se învaţă,  ci şi omuciderea ca atare

image


Hanibal Dumitraşcu
psiholog

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite