Viol în relaţiile româno-italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţiile Iuliei Buje, consul român la Torino, la adresa ministrului de Interne italian amplifică şi mai mult conflictul diplomatic. La scurt timp după acuzaţiile de rasism venite din partea ministrului român de Externe, cabinetul Berlusconi mai primeşte un „bobârnac“ din partea României.

Iulia Buje, consulul României la Torino, a afirmat într-un interviu telefonic acordat ziarului „Cotidianul“ că „Italienii ne-au găsit infractori după 2007, înainte nu mai ştiau ce să facă să ne aducă la muncă“.

Pentru a-şi argumenta afirmaţia, Buje a spus că printre persoanele foarte cunoscute care i-au cerut favoruri în trecut s-ar număra şi ministrul de Interne, Roberto Maroni.

Declaraţia a fost interpretată de „Cotidianul“, care a titrat pe prima pagină în numărul de ieri: „Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a angajat români la negru“. Spiritele s-au încins imediat, mai ales că, de multe ori, Maroni a fost foarte tăios la adresa românilor, atât la nivel declarativ, cât şi la cel al iniţiativelor legislative.

De unde a plecat totul

Iulia Buje a spus că în perioada 1998 – 2000, când a avut funcţia de consul la Milano, Maroni i-a solicitat personal ajutorul pentru ca trei cetăţeni români să nu mai stea la rând la Consulat. În perioada aceea, românii intrau în Italia cu vize turistice de o săptămână, iar mai apoi îşi distrugeau paşapoartele, pentru a nu fi găsiţi cu vize expirate la un eventual control. Apoi mergeau la consulat, iar pe baza vechilor buletine cereau un aşa-numit „atestat de identitate“.

Acest act le permitea depunerea la Chestură a dosarului pentru obţinerea permisului de şedere. Pentru a evita cozile imense, Buje spune că nu de puţine ori era solicitată să „bage în faţă“ anumiţi cetăţeni români. Ea declară că a mai fost sunată şi de la cabinetul fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Pier Ferdinando Casini.

Sub titlul „Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a angajat români la negru“, articolul din „Cotidianul“ sugerează că Roberto Maroni era conştient de faptul că, dacă solicită ajutorul pentru obţinerea unor atestate de identitate, cei cărora le sunt destinate se află în afara legii. Autorii însă nu aduc alte dovezi concrete legate de faptul că Maroni ar fi angajat români la negru.

Explicaţia consulului

Contactată joi seară de către redacţia „Adevărul“, Iulia Buje a spus: „Nu pot să confirm eu dacă ministrul Maroni a angajat sau nu români la negru. El m-a sunat ca să ajut trei români să nu mai stea la rând pentru atestatul de identitate. Nu ştiu dacă aceşti români lucrau la el sau urmau să lucreze. Asta a presupus ziarista care m-a sunat“.

Moment prost ales

Mişcarea de extremă dreaptă Forza Nuova a anunţat că va organiza astăzi, de la ora 18.00, o manifestaţie de protest de proporţii cu caracter antiromânesc, în o sută de oraşe din Peninsulă. Forza Nuova se mobilizează pentru suspendarea, pe o perioadă nedeterminată, a tratatului Schengen cu România.

Protestul mişcării de extremă dreaptă are loc în contextul în care ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, are programată, luni, o vizită în Italia, pentru a discuta cu omologul său Franco Frattini despre problema românilor din Peninsulă. Conform unor surse diplomatice, programul vizitei ministrului român de Externe devenise deja incert vineri după-masă, după izbucnirea scandalului.

image
image

Consulul Buje a greşit, nu a făcut decât să pună paie pe foc. Nu aveam nevoie de asta.

image


William Brânză
deputat pentru diaspora

Presa din Europa a preluat rapid scandalul

„Dubla gafă“ a ziarului „Cotidianul“ şi a consulului Iulia Buje s-a propagat cu o viteză uimitoare în presa din toată Europa. Publicaţiile „Népszava“, din Ungaria, „La Tercera”, din Spania, şi televiziunea N-tv, din Germania, au preluat de la prima oră ştirea. În Italia, „Il Messaggero“ a scris în ediţia electronică, atât despre articolul din „Cotidianul”, cât şi despre replica pe care Buje a dat-o prin intermediul site-ului „Adevărul“.

Aceeaşi publicaţie o citează pe purtătoarea de cuvânt a lui Maroni, Isabella Votino, care anunţă că publicaţia „Cotidianul” va fi dată în judecată şi că ministrul neagă că ar fi avut angajaţi români vreodată.

„Consulul Buje a greşit, a pus paie pe foc“

La nivel politic, declaraţiile nu au întârziat să apară nici în Italia şi nici în România. Prima reacţie a fost cea de joi seară, a Iuliei Buje, care nega, pentru „Adevărul“, o parte din declaraţiile care i se atribuiau în articolul din „Cotidianul“.

Ieri, prima reacţie a venit de la deputatul PDL William Brânză, ales pe listele circumscripţiilor electorale din diaspora.

„Consulul Buje a greşit, nu a făcut decât să pună paie pe foc“, este de părere duputatul. Aflat la Milano, Brânză a mai spus: „Nu se rezolvă o situaţie conflictuală dacă răspunzi în acelaşi mod în care eşti atacat. Deja situaţia este foarte delicată între România şi Italia, exact de asta nu aveam nevoie.“

MAE a preferat să nu comenteze, dar a precizat prin purtătorul de cuvânt Alin Şerbănescu că Iulia Buje a fost rechemată de urgenţă la Bucureşti pentru consultări.

Contactată din nou ieri de redactorii „Adevărul“, Iulia Buje ne-a declarat că preferă să nu mai facă alte declaraţii, dar că s-a bucurat la auzul veştii că Maroni a hotărât să dea în judecată „Cotidianul“. „Face bine că îi dă în judecată!”, a spus Buje. „Afirmaţiile cu care este citată Iulia Buje ridică nişte semne de întrebare şi orice lămurire este bine-venită în acest caz“, au declarat pentru „Adevărul“ surse diplomatice. (Cornel Toma, Elena Halcu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite