Vîntu, în instanţă: S-a închiriat chiar şi o frecvenţă prin satelit pentru interceptarea mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ovidiu Vîntu susţine că nu s-a înţeles cu preşedintele României asupra modului în care trebuie modernizată România, drept pentru care Băsescu se răzbună acum pe el, orchestrându-i arestarea. Pronunţarea în recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind arestarea sa preventivă a fost amânată pentru astăzi, la ora 15.00.

Recursul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi a presupuşilor săi complici Alexandru Stoian şi Octavian Ţurcan la decizia de arestare preventivă a Tribunalului Bucureşti s-a judecat, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorii au amânat luarea unei decizii până astăzi, la ora 15.00.

Editorialiştii Adevărul comentează:

Grigore Carianu
Ziua în care Vîntu şi-a umilit ziariştii

image

Eugen Chelemen
Câinii din luptele lui Băsescu

image

Adus la instanţă la ora 11.00, Sorin Ovidiu Vîntu a aşteptat peste două ore în boxa acuzaţilor începerea procesului său. A refuzat să dea declaraţii de inculpat, însă a vorbit când i s-a acordat ultimul cuvânt.

Citiţi şi:

Vîntu în instanţă: Emisarii lui Băsescu mi-au cerut "Realitatea"

Casa lui Vântu de 700 de mii de euro din Bacău, uitată în paragină

Procurorul Dinu Gâlcă, fost membru CSM, trimis în judecată de DNA

Declaraţiile omului de afaceri, întinse pe circa 15 minute, au vizat mediul politic şi, în special, o presupusă răzbunare a preşedintelui ţării, Traian Băsescu, care ar fi stat la baza arestării lui pentru favorizarea infractorului. „Onorată instanţă, doamnă preşedinte, ar fi fost suficient ca domnul procuror să-mi ceară să-i pun la dispoziţie documente care să clarifice toată dizertaţia doamnei procuroare".

Aşa şi-a început Sorin Ovidiu Vîntu pledoaria în faţa instanţei, după ce procurorul de şedinţă a cerut imperativ menţinerea omului de afaceri în arest întrucât reprezintă un real pericol public.

Aranjamentele cu Băsescu

„Este evident că nu am de-a face cu un proces, ci este o problemă strict politică. Provine din politică şi îmi pare rău că instituţiile acestui stat fac absolut orice pentru a-l satisface pe acest om (pe preşedintele Traian Băsescu, n.r.)", a declarat Sorin Ovidiu Vîntu în faţa judecătorilor. SOV a povestit că, în 2007, cu ocazia referendumului pentru demiterea preşedintelui, Traian Băsescu ar fi venit la el şi l-ar fi rugat să-l susţină. „Convenim împreună o serie de principii privind modernizarea României.

Nouă mai exact, pe care le-aţi fi putut găsi pe site-ul prezidenţial. Constat după aceasta (după referendum-n.r.) că domnul încalcă punct cu punct tot ceea ce convenisem. Era vorba de puncte care priveau modernizarea României. I-am atras atenţia o dată, de două", a povestit omul de afaceri.

„Mi-a trims emisari să cumpere părţi din trustul de presă Rea­litatea Media. Evident că am refuzat aceste oferte", a continuat SOV. „Încep ameninţările, eu refuz în continuare. Anunţă că îmi publică discuţiile între mine şi ziariştii din trustul meu. Am fost ameninţat că voi fi blocat financiar, dar am refuzat să vând. Ulterior, a venit un control al ANAF de opt luni la Realitatea TV. Toată povestea culminează cu arestarea mea", a spus aproape răstit Vîntu, moment în care judecătoarea i-a transmis: „Muzica mai încet".

Procurori şi ziarişti, ofiţeri sub acoperire

„Modalitatea de operare a domnului Băsescu a fost intermediată de SRI. El face totul prin SRI, şi vă explic cum. Domniile lor, aceste servicii, recrutează procurori din parchete, care devin ofiţeri sub acoperire, recrutează oameni din presă, care sunt ofiţeri sub acoperire. SRI face interceptările şi sesizează procurorii cu note informative, procurorii fac dosare care apoi sunt date pe mâna jurnaliştilor, care au datoria de a-l desfigura pe adversar", a spus omul de afaceri. SOV şi-a încheiat pledoria despre „oamenii" preşedintelui, apelând la literatură: „După principiul: «Întâi maltratează-ţi adversarul desfigurează-l, tratează-l ca pe un monstru şi apoi îl poţi ucide». Goethe, Faust".

„Vin cu presiuni pe magistraţi. Presupun că şi pe dumneavoastră s-au făcut presiuni", a mai spus Vîntu instanţei. „Nu eu urâţesc chipul Justiţiei", a exclamat SOV. „Asemenea tip de manipulare a fost făcută de Băsescu prin intermediul SRI", a conchis acesta.Rugat ieri de jurnalişti să comenteze cazul SOV, preşedintele Băsescu a dat un răspuns foarte scurt: „Hai, măi, lăsaţi-mă în pace!".

Popa, monitorizat în Indonezia

Sorin Ovidiu Vîntu a mai susţinut că a fost monitorizat, la un moment dat, chiar şi de 140 de ofiţeri ai SRI, „În ultima perioadă erau doar 40 de oameni, care supravegheau 12 locaţii; s-a închiriat chiar şi o frecvenţă prin satelit pentru interceptarea mea", a spus SOV. Omul de afaceri a mai arătat că ştia că şi prietenul său, Nicolae Popa, a fost monitoziat timp de mai mulţi ani de Serviciul de Securitate din Indonezia.

„Toate interceptările sunt corecte. Lecturarea, cheia acestei chestiuni este anapoda. Acestea le voi explica la instanţa care mă va judeca pe fond", a spus SOV. „Ar fi fost suficient ca procurorul care mă anchetează să ceară punerea la dispoziţie a documentaţiei care face obiectul disertaţiei doamnei procuror (de şedinţă, n.r.). Le-aş fi pus cu cea mai mare plăcere la dispoziţie această documentaţie", a spus Vîntu, referindu-se la documente bancare. El a mai explicat că tot ce a făcută fost să-şi ajute un prieten, Nicolae Popa, pentru ca acesta să-şi poată angaja un avocat.

Judecătoarea şi mandatele de interceptare

Preşedinta completului de judecată, Viorica Costiniu, a remarcat la începutul procesului că la dosar există documente şi acte de urmărire penală care nu ar fi îndeplinit formalităţile procedurale. Ea a arătat procurorului de şedinţă că mai multe note declasificate şi o serie de autorizaţii ale Tribunalului Bucureşti (instanţa care a emis o parte dintre mandatele de interceptare şi de percheziţii-n.r.) nu au fost semnate şi certificate de anchetatori. Procurorul a opinat că aceste documente sunt însoţite de un proces- verbal care poartă semnătura şi ştampila unităţii emitente, chiar dacă nu este menţionat, pe fiecare act în parte, „conform cu originalul". Şi avocaţii celor trei acuzaţi s-au arătat nemulţumiţi de modul în care Parchetul a început cercetările în acest dosar - în baza unor interceptări făcute de Serviciul Român de Informaţii, cu mandat clasificat obţinut conform Legii siguranţei naţionale.

"Este evident că nu am de-a face cu un proces, ci este o problemă strict politică. Provine din politică şi îmi pare rău că instituţiile acestui stat fac absolut orice pentru a-l satisface pe Traian Băsescu."
Sorin Ovidiu Vîntu patron Realitatea-Caţavencu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite