Vîntu, cercetat la cererea lui Nicolae pentru falimentarea FNI şi a trei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul privind prăbuşirea FNI va fi redeschis de către Parchetul General la cererea fostului preşedinte al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat definitv la 15 ani de închisoare şi extrădat în luna aprilie din Indonezia, unde fugise în urmă cu peste zece ani.

De asemenea, procurorii au decis şi redecshiderea dosarelor privind falimentarea Băncii Române de Scont, a Băncii Agricole şi a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, cauze în care Sorin Ovidiu Vîntu este suspect de spălare de bani.


„Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat că parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase încălcări ale normelor de procedură, dispoziţii repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate şi soluţii atipice pentru practica organelor judiciare", motivează procurorii Parchetului General redeschiderea tuturor acestor cauze. Anchetatorii au indicii că activităţile care au dus la falimentarea tututror acestor afaceri au fost derulate prin intermediul societăţilor comerciale membre ale Grupului „Gelsor", controlat, direct sau prin persoane interpuse, de Sorin Ovidiu Vîntu.


„Faptele săvârşite au vizat, în esenţă, configurarea şi exploatarea într-o perioadă îndelungată de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizând practic aceleaşi modalităţi de operare şi implicând aceleaşi persoane şi instituţii", mai arată procurorii. De asemenea, decizia de redeschidere a dosarelor a fost laută după ce s-a constatat că au fost ignorate legăturile temporale şi de cauzalitate dintre „afaceri" şi astfel cercetările s-au limitat la „lămurirea parţială a circumstanţelor în care au fost comise faptele". Între altele, expertizele realizate nu au arătat beneficiarii finali ai sumelor de bani obţinute şi modul de direcţionare a acestora, deşi acest aspect era de esenţa aflării adevărului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite