VIDEO Ministrul Sănătăţii: „Vinovaţii nu mai au ce căuta în sistem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii consideră că persoanele care vor fi găsite responsabile de moartea  micuţilor nu ar mai trebui să profeseze. Procurorii care se ocupă de caz au declarat că există indicii cu privire la încălcarea unor atribuţiuni de serviciu din partea personalului medical.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că nu se poate face o legătură între lipsa de personal din sistemul medical şi tragedia de la Giuleşti şi că incendiul s-a produs din cauza unei erori umane. „Nu este corect să spunem că lipsa de personal a fost problema la Maternitatea Giuleşti. Acolo a existat personal, însă acei oameni nu şi-au îndeplinit obligaţiile de serviciu. Personalul medical trebuia să supravegheze permanent bebeluşii, însă acest lucru nu s-a respectat", a declarat Cseke Attila pentru „Adevărul".

Afară din sistem

Ministrul a afirmat că vinovaţii pentru tragedia de la Giuleşti nu mai au ce căuta în sistemul medical. Din investigaţiile preliminare ale procurorilor reiese faptul că au existat greşeli grave ale angajaţilor spitalului. „Sunt indicii cu privire la încălcarea unor atribuţiuni de serviciu a mai multor persoane, din spital şi din afara lui. Am ridicat fişele postului personalului angrenat în această activitate", a declarat ieri Marius Iacob, prim-procuror.

În ancheta declanşată la Maternitatea Giuleşti, autorităţile au în vedere mai multe aspecte, printre care modul în care a fost instalată aparatura, modul în care au fost efectuate reviziile la aparatele de aer condiţionat, dar şi felul în care personalul medical şi-a îndeplinit atribuţiunile de serviciu.

Un aspect controversat al anchetei este acela că, în seara incendiului, opt persoane erau de gardă, însă o singură asistentă avea în grijă salonul de Terapie Intensivă unde s-a produs tragedia. Potrivit procurorilor, asistenta Florentina Cârstea a fost audiată, până în prezent, o singură dată.

Nu a fost explozie

Radu Gavriş, şef Poliţia Omoruri, a declarat că în salonul groazei s-a produs mai curând un incendiu. „Nu există nicio expertiză finalizată în dosarul cauzei, ci doar concluzii preliminarii. Principala ipoteză este a unui incendiu izbucnit, nu a unei explozii", a declarat Radu Gavriş.

Pentru această anchetă au fost desemnaţi doi procurori şi întregul efectiv al Poliţiei Omoruri. În cadrul anchetei a fost efectuată şi o percheziţie informatică, fiind vizionate imagini obţinute de pe cele opt camere din interiorul spitalului. În paralel, la sediul Poliţiei Capitalei, au fost audiate 25 de persoane, printre care cadre medicale, personal auxiliar, precum şi persoane din cadrul firmei de pază a
spitalului.

Miercuri noapte, la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Capitală a mai murit unul din cei 11 care au ars în incendiul de la Maternitatea Giuleşti. Eric Dragomirescu era într-o stare foarte gravă, fiind unul din cei doi copii cu arsuri pe mai mult de 70% din suprafaţa corpului. Copilul mai suferise un stop cardio-respirator în urmă cu două zile. Astfel, numărul bebeluşilor decedaţi în urma incendiului a ajuns la cinci.

Primii trei micuţi au murit, luni seară, în timpul tragediei, iar altul a decedat marţi, la Spitalul „Grigore Alexandrescu". În prezent, la „Grigore Alexandrescu" mai sunt internaţi şase bebeluşi. Starea micuţilor este gravă şi pentru încă unul dintre ei prognosticul este sever. Ceilalţi cinci copii au o stare generală satisfăcătoare. Printre bebeluşii răniţi în explozia de la Maternitatea Giuleşti sunt două perechi de gemeni. Din cei cinci copii care au murit, doi erau băieţi şi trei fete.

"Personalul medical trebuia să supravegheze permanent bebeluşii, însă acest lucru nu s-a respectat."
Cseke Attila
ministrul Sănătăţii

"Sunt indicii cu privire la încălcarea unor atribuţiuni de serviciu a mai multor persoane, din spital şi din afara lui."
Marius Iacob
prim-procuror

Raed Arafat: „Cei care au greşit trebuie să plătească"

Raed Arafat, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, care a participat la intervenţia  de salvare a bebeluşilor, crede că cineva din Maternitatea Giuleşti a făcut o greşeală şi că trebuie să răspundă. „Dacă s-ar fi respectat anumite proceduri, cu siguranţă nu s-ar fi ajuns aici", a declaratat Raed Arafat, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

Arafat este de părere că, atunci când un angajat greşeşte, el trebuie sancţionat corespunzător. „În domeniul meu, cel al urgenţelor, acolo unde s-au făcut greşeli am sancţionat până la desfacerea contractului de muncă. Şi la SMURD, şi la Ambulanţă am depistat nereguli. Anul trecut am luat o astfel de decizie, când am dat afară o asistentă pentru că a încălcat toate procedurile, a administrat tratament unei paciente fără a avea voie să facă acest lucru şi i-a agravat starea de sănătate. 

Şi la Ambulanţă am făcut anul trecut un control şi s-au găsit foarte multe nereguli care puneau în pericol viaţa pacienţilor. I s-a desfăcut contractul de muncă managerului şi acesta ne-a dat în judecată şi a pierdut", povesteşte Arafat. Subsecretarul de stat a mai spus că în acest moment este necesară deblocarea posturilor pentru medici şi asistenţi şi că majoritatea spitalelor din România au deficit de personal.

image
image

Asistentele petreceau, bebeluşii ardeau

Cadrele medicale care aveau cartelele de la uşa de acces în Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti se aflau luni seară, în momentul izbucnirii incendiului, la o chermeză de Sfânta Maria, au declarat pentru Mediafax surse medicale. 

Imaginile date ieri publicităţii de către criminalişti  arată panica părinţilor la vederea fumului, dar şi neputinţa unor cadre medicale de a pătrunde în salonul cu bebeluşi unde uşa nu se deschidea decât cu cartelă.  Potrivit primelor estimări ale specialiştilor, din momentul declanşării incendiului şi până la venirea pompierilor salvatori s-au scurs minimum 20 de minute, timp în care focul a cuprins încăperea în care se aflau copiii. 

Imaginile mai arată cum diverse persoane încearcă să se apropie de Salonul de Terapie Intensivă, dar fac cale întoarsă după ce ajung în faţa uşii. 

În urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti cinci nou-născuţi au murit şi alţi  şase se află în stare foarte gravă la Spitalul „Grigore Alexandrescu", cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite