Vinovaţii se spală pe mâini în lacul morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două zile după ce Gheorghe Butnaru (19 ani) s-a înecat în lacul Snagov, sub ochii unui „salvator“, administratorul complexului Astoria din Snagov insinuează că tânărul ar fi fost băut. Radu Dumitru, şeful Societăţii Feroviare de Turism, şi subordonatul său, Ionuţ Grigore, şeful complexului Astoria din Snagov, nu se consideră responsabili de moartea tânărului. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Mai citeşte şi:
Bucureşti: A murit sub ochii iubitei
Bucureşti: Nu urcaţi în barcă fără vesta de salvare!
EXCLUSIV - Ultima fotografie cu Gheorghe Butnaru, înainte de a se îneca

Bucureşti: „Avem veste de salvare, dar nu sunt solicitate“
Un tânăr s-a înecat în lacul Snagov
Acum o lună s-a mai înecat un băiat în lacul Tineretului


Lacul Snagov este lăsat de izbelişte de ani de zile. Indolenţa autorităţilor a făcut din acest obiectiv turistic unul dintre cele mai periculoase locuri din apropierea Capitalei. „An de an, lacul Snagov îşi ia un tribut. Chiar şi iarna“, povesteşte Stelian Puzderică, consilier la Primăria Snagov. Ultimul înecat, Gheorghe Butnaru (19 ani), a fost scos din apă ieri, la ora 17.00, după ce scafandrii l-au căutat două zile sub luciul de apă.

„Era un băiat bun“

Ieri la prânz, înainte ca fiul să fie recuperat din apă, l-am găsit pe tatăl lui Gheorghe Butnaru, pe malul lacului, privind în gol. Abia putea vorbi: „După două zile... ce speranţe să mai am? Era un băiat bun, nu mi-a făcut niciodată probleme. Era angajat la o firmă de pază la Otopeni, sâmbătă era ziua lui liberă“. Sîmbătă după-amiază, Gheorghe Butnaru s-a suit în barcă împreună cu fratele lui, Ionel, abia întors din Franţa, şi cu două fete.

„Salvatorul“ e lucrător mecanic

O barcă e calculată pentru cinci persoane, iar măsurile de precauţie s-au respectat, susţine Ionuţ Grigore, directorul complexului Astoria, căruia îi aparţin bărcile. A fost numit în urmă cu patru luni la conducerea complexului turistic. Îşi susţine afirmaţiile doar în baza a ceea ce i-a declarat la telefon subalternul lui, Radu Viziteu (49 de ani), care lucrează la Astoria de 15 ani şi se ocupă de închirierea bărcilor.

Oficial, Radu Viziteu e angajat la Astoria ca lucrător mecanic, dar are în gestiune şi bărcile. Directorul nu ştie dacă Viziteu ştie sau nu să înoate, dar pe fişa postului de mecanic nici nu e înscrisă o asemenea obligaţie. În mod cert, Viziteu nu a sărit în apă pentru a-l ajuta pe Butnaru. Directorul Grigore presupune că mortul din lac ar fi consumat băuturi alcoolice înainte să urce în barcă, şi că de aceea a căzut în apă.

„Nu avem echipă specializată de salvare”

Ionuţ Grigore susţine că, imediat după accidentul de acum o lună din Parcul Tineretului, când a murit un tânăr de 21 de ani, el personal s-a dus la şeful bărcilor de pe Snagov, Radu Viziteu, şi l-a avertizat: „Să nu vă pună dracu să nu daţi veste de salvare în bărci, că intraţi în puşcărie!”. Directorul Grigore susţine că bărcile lui primeau automat veste de salvare, şi că era alegerea pasagerilor dacă le poartă sau nu.

El recunoaşte însă că „pe lacul Snagov nu există nicio echipă specializată de salvare“. Familia lui Gheorghe Butnaru spune că barca acestuia nu a avut la plecare veste de salvare, şi că acestea au fost aduse de Radu Viziteu şi puse în barca ucigaşă abia după ce s-a consumat accidentul. „Dacă Viziteu e declarat vinovat, îi desfac contractul de muncă.

Cred că pot face asta“, se gândeşte cu voce tare Ionuţ Grigore. În privinţa bărcilor de pe lac, directorul de la Astoria a luat deja o decizie: „Acum nu mai iese niciuna pe apă şi cred că le scot“. Motivul: „Sunt nerentabile“.

Declaraţii contradictorii

Anchetatorii l-au aşteptat degeaba, ieri, pe Radu Viziteu pentru audieri. El spus iniţial că nu are cu ce să se deplaseze din Bucureşti la sediul poliţiei. Apoi şi-a anunţat sosirea, pentru ca după câteva ore să le spună poliţiştilor că în drum spre Snagov a suferit o depresie severă şi a fost internat în stare de şoc fizic la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ din Capitală.

image

Radu Dumitru (39 de ani), un preot bun prieten cu primarul Marian Vanghelie Foto: Mediafax



Până în prezent, există două versiuni legate de moartea lui Gheorghe Butnaru. Versiunea lui Radu Viziteu: el a venit cu o barcă cu motor, pentru a trage la mal barca lui Butnaru, care pierduse o vâslă, şi în timpul remorcării tânărul a căzut în apă din motive necunoscute. Versiunea familiei Butnaru: fiul lor a fost pus de Viziteu să se ţină cu mâna de barcă, pentru a scoate barca proprie din brădiş.

Barca cu motor a pornit în viteză, iar Butnaru s-a dezechilibrat, s-a lovit cu capul de barcă şi a căzut direct sub apă. Nu a schiţat niciun gest pentru a se salva. Fratele victimei, Ionel Butnaru, susţine că Viziteu le-a adus vestele de salvare şi le-a cerut să le folosească, abia după ce Gheorghe Butnaru a căzut în apă.

În schimb, Viziteu pretinde că vestele de salvare erau deja în barcă la momentul închirierii şi că el le-ar fi spus că trebuie să le poarte, înainte să iasă în larg. Ieri au fost audiate mai multe persoane care au fost martore la incidentul de sâmbătă, printre care şi cele două fete minore, Maria Radu (16 ani), iubita victimei, şi Ana Maria Turcu (17 ani), care se aflau în barcă.

Radu Dumitru, preotul de la Turismul Feroviar

Şeful directorului de la Astoria- Snagov este Radu Dumitru. El a fost numit la începutul lunii iunie, director general al Societăţii Feroviare de Turism. Ieri, pe la ora 15.00 nu mai era la birou. Nici pe malul lacului Snagov nu era. Secretara a spus: „e plecat, dar nu cred că se mai întoarce.

Vă dau şi mobilul, dar nu răspunde!”. Este un personaj controversat, care a fost cercetat penal pentru acte de corupţie în perioada 2002, când era preotul paroh al bisericii din Cimitirul Bellu. Era acuzat că atribuia  preferenţial locuri de veci. L-a cunoscut pe Marian Vanghelie şi au devenit prieteni la cataramă. A fost şi  la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU).

Atunci a fost acuzat de director că a organizat o licitaţie dubioasă pentru cumpărarea unor dube mortuare a căror valoare ar fi fost mult peste cea reală Chiar a fost consilier local în sectorul 5. Tot Vanghelie l-a propulsat şi la Ministerul Transporturilor. Ministrul Radu Berceanu îşi făcea cruci când a aflat cu cine o să lucreze. De altfel a şi declarat că „a venit la minister în sutană“. Acelaşi Berceanu îl tot ironizează.

„L-am rugat (pe Radu Dumitru) să dea binecuvântarea pe acolo ca să nu se mai fure de sub nasul lor Hotelul Astoria, cum s-a furat. Eventual, să facă nişte cereri divine ca să câştigăm procesul şi să luăm hotelul înapoi şi să aibă grijă de patrimoniul care e acolo, aşa cum are grijă de patrimoniul de la vechiul loc de muncă“, declara, recent ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Dacă lege nu e, nici interes nu e

Nu există nicio lege clară care să împiedice, spre exemplu, o persoană în stare de ebrietate să închirieze o barcă pe un lac. Singurele reguli sunt cele din Legea privind reglementarea activităţii de agrement nautic, potrivit căreia pasagerul care închiriază (nu toţi ocupanţii bărcii) trebuie să fie major şi să predea la debarcader cartea de identitate.

image

Singurii specialişti care acţionează pe Lacul Snagov sunt scafandrii care caută victimele

De asemenea, potrivit legii, sunt obligatorii vestele de salvare, dar numai pentru ambarcaţiunile cu motor, cu conducător sau de cel puţin şapte metri lungime. Cu alte cuvinte, pentru bărcile de agrement de la Snagov, nu e obligatorie vesta de salvare.

Soluţii ignorate

Administratorii lacurilor de agrement pot concepe regulamente de organizare şi de funcţionare (ROF) prin care să ia măsuri de siguranţă pentru pasageri. De exemplu, într-un astfel de document, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, din cadrul Primăriei Capitalei, precizează la articolul 6 că administratorii trebuie să asigure servicii sezoniere cu personal calificat, „în vederea desfăşurării obiectului de activitate pentru funcţiile de medic, asistent medical, salvator etc.“. Nu acelaşi lucru se întâmplă la Societatea Feroviară de Turism.

Nu există contracte de prestări servicii cu personal calificat ( salvatori), nu există puncte de ajutor medical şi nici post de salvare, nu se fac cursuri de perfecţionare pentru personalul angajat şi nici nu există controale pentru a se verifica măcar dacă obligativitatea purtării de veste  este respectată. Pentru aceste carenţe în desfăşurarea activităţii, administratorii lacurilor de agrement sunt responsabilii morali pentru numeroasele cazuri de înec.

image
image

Era un băiat bun, nu mi-a făcut niciodată probleme. Era angajat la o firmă de pază la Otopeni, sâmbătă era ziua lui liberă.

image



Gheorghe Butnaru, tatăl victimei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite