Vinerea Mare: „Drumul Crucii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Drumul Crucii“,  o reconstituire  în care actorii  pun mult suflet
„Drumul Crucii“, o reconstituire în care actorii pun mult suflet

În premieră pentru Capitală, 70 de actori vor reda momentele dramatice prin care a trecut Domnul Iisus Hristos înainte de răstignire, acum 2.000 de ani.

Bucureştenii vor avea azi parte de un eveniment cu o încărcătură religioasă fără egal. Pentru prima dată în istoria oraşului va fi „pusă în scenă" crucificarea lui Iisus Hristos, întemeietorul creştinismului.

„Drumul Crucii", la mare preţ în lumea catolică, va reda în Vinerea Mare din calendarul creştinilor ortodocşi  ultimele ore dinaintea răstignirii lui Iisus pe Muntele Golgota, lângă Ierusalim.

Practic, bucureştenii se vor întoarce în timp, asistând la scene pe care le-au aflat până astăzi doar din Evanghelii sau din diverse ecranizări cinematografice.

Astfel, vor recunoaşte câteva dintre cele mai dificile momente din viaţa Mântuitorului, cum ar fi biciuirea de către soldaţii romani, drumul spre Golgota purtând o cruce mare şi grea pe umeri, d espărţirea de Maria, mama sa, şi de grupul de apropiaţi care a avut tăria de a-l însoţi până în ultima clipă.

Maia Morgenstern, într-o secvenţă din filmul „Patimile lui Hristos“

Totul va culmina cu încercarea de a reda cât mai fidel crucificarea şi moartea lui Iisus. Răstignirea, procedeu de suprimare folosit în perioada stăpânirii romane, presupunea pironirea mâinilor şi picioarelor celui condamnat pe o bucată de lemn. Condamnatul era apoi ridicat şi lăsat să moară în chinuri groaznice.

Evenimentul de azi se va derula în două locuri diferite din Capitală. Mai întâi, de la ora 14.00, în cartierul Drumul  Taberei, cu pornire de la magazinul Billa şi până în Parcul Moghioroş, apoi, de la ora 18.00, în Centrul Vechi al Bucureştilor, Lipscani, în zona Băncii Naţionale a României.

Redarea „Drumului Crucii", ce include 14 momente inspirate exclusiv din Evanghelii, are loc la iniţiativa asociaţiei Beneva şi a lui Dan Les şi îşi propune să le reamintească tuturor că sărbătoarea Învierii nu presupune doar cumpărături şi mese în familie, ci şi o latură spirituală extrem de încărcată.

Scenele „Drumului Crucii", din care nu vor lipsi cele în care Hristos i se adresează lui Dumnezeu Tatăl, vor fi jucate de 70 de actori profesionişti. Printre artişti se numără şi Maia Morgenstern, cea care, în filmul „Patimile lui Hristos", regizat de Mel Gibson în anul 2004, i-a dat viaţă personajului Maria, mama lui Iisus.

Pelerini la Straja

Câteva mii de pelerini sunt aşteptaţi în Vinerea Mare la procesiunea „Drumul Crucii" din staţiunea Straja (Hunedoara). Considerată cea mai lungă procesiune religioasă din lume, „Drumul Crucii" înseamnă un traseu de 10 kilometri între Cimitirul Eroilor şi Schitul Straja, situat la altitudinea de 1.440 de metri.

„Vom face 14 popasuri, iar la fiecare se va rememora câte o scenă din drumul lui Iisus către Golgota. Tot drumul, inclusiv popasurile, durează patru ore, timp în care credincioşii pot medita în linişte", explică Emil Părău, un om de afaceri din Valea Jiului, iniţiator al acestei procesiuni religioase.

La fiecare dintre cele 14 opriri, participanţii pot vedea câte un basorelief reprezentând un moment de cumpănă al Mântuitorului în drum spre răstignire, iar soborul de 20 de preoţi se opreşte pentru a citi din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. Crucea purtată pe umeri de credincioşi are 100 de kilograme, 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime.

Ea este amplasată lângă altarul Schitului în timpul anului, iar în Vinerea Mare e coborâtă la Cimitirul Eroilor şi readusă la Schitul Straja. Accesul spre schit se face printr-un tunel pictat cu 365 de sfinţi, pentru fiecare zi a anului.

„De Paşte e o mare bucurie să ne vedem copiii şi nepoţii la masă"

Oltenii au făcut cumpărăturile, iar acum aleg ce vor pune pe masă în ziua de Paşte. Ca în fiecare an, vor să respecte şi toate tradiţiile pe care le ştiu din moşi-strămoşi. „Vineri dimineaţă vom merge împreună la biserică, pentru a ne spovedi şi a ne împărtăşi.

Maia Morgenstern, într-o secvenţă din filmul „Patimile lui Hristos“

Victor şi Petronela Ivănescu, din Craiova, respectă cu sfinţenie tradiţiile de Paşte

Victor şi Petronela Ivănescu, din Craiova, respectă cu sfinţenie tradiţiile de Paşte

În momentul când ajungem acasă, amândoi vom trece în bucătărie. Ne place să ne ajutăm unul pe altul şi niciodată nu facem nimic fără să ne consultăm înainte. Încondeierea ouălor de Paşte este o adevărate tradiţie şi artă la noi, în Oltenia. Eu am învăţat de la mama mea să spăl ouăle cu detergent, după care să le clătesc şi să le las la uscat.

După aceea le fierb în vopsea din coji de ceapă, de sunătoare sau cu flori de tei. La final, după ce le şterg, le ung cu slănină sau cu untură", spune Petronela Ivănescu, în vârstă de 74 de ani.

Victor şi Petronela Ivănescu au mai povestit că sâmbătă dimineaţa nu intră în bucătărie până nu aprind candela. „Ne apucăm de făcut sarmale şi drob, însă pe masă, la loc de cinste, se află candela aprinsă şi o icoană cu Iisus Hristos. În fiecare an procedăm aşa. Suntem o familie care merge duminică de duminică la biserică şi se roagă la bunul Dumnezeu. Cred că fiecare dintre noi simte o mare bucurie în suflet în ziua de Paşte", completează Victor Ivănescu, în vârstă de 80 de ani.

Împart bucatele pregătite

Duminică dimineaţa, cei doi pensionari se trezesc cu noaptea-n cap. Merg şi împart din bucatele pe care le-au pregătit pentru ziua de  Paşte. „Dăm de pomană pentru persoanele dragi  trecute în lumea de dincolo. La prânz ne aşezăm toată familia în jurul mesei şi mâncăm. Este o bucurie mare să îmi văd copiii şi nepoţii strânşi în acelaşi loc", adaugă Petronela Ivănescu. Familia Ivănescu nu-şi uită nici rudele apropiate din Vâlcea. Cei doi pregătesc într-un coş bucate şi pleacă spre seară către localitatea Lăpuşata.

„Luni dimineaţa, în Vâlcea, la biserică, se împart bunătăţi, iar fiecare poate gusta din toate bucatele. Oamenii te invită să stai la masa lor şi să guşti din tot ce au pregătit. Spre seară vom merge să vizităm mănăstirile de la Horezu, iar marţi dimineaţa ne vom întoarce acasă, la Craiova", încheie soţii Ivănescu.

"Fierb ouăle în vopsea din coji de ceapă, de sunătoare sau cu flori de tei."

Petronela Ivănescu pensionară

Credincioşii trec pe sub masa plină de flori

Vinerea Mare este ziua de doliu a creştinătăţii, ziua în care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Este singura zi în care în bisericile ortodoxe nu se oficiază slujba Liturghiei, deoarece Liturghia înseamnă jertfă şi se consideră că nu se pot aduce două jertfe în aceeaşi zi.

Se oficiază în schimb Denia Prohodului. Crdincioşii trec pe sub masa plină cu flori, care simbolizează catafalcul Mântuitorului. La final, preoţii şi credincioşii cântă Prohodul Domnului, iar slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.

Atenţie la urzici şi la oţet!

În Vinerea Mare nu se consumă urzici şi nici oţet, fiindcă lui Iisus i s-a dat să bea oţet după ce a fost biciuit, nu se lucrează nimic, nu se frământă şi nu se coace pâine, ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului, aflată în durere şi în rugăciune.

În noaptea de sâmbătă spre duminică se oficiază Slujba Învierii, unde se anunţă Învierea lui Hristos, care a deschis drumul oamenilor către mântuire. Puţin înainte de miezul nopţii, preotul iese în faţa altarului cu o făclie aprinsă şi rosteşte cu glas tare chemarea: „Veniţi de luaţi lumină!". Credincioşii îşi aprind lumânările de la făclia preotului, apoi unii de la alţii. Lumina marchează curăţarea sufletului şi trupului şi este dusă în casă, dar şi la cimitir, pentru cei morţi.

Duminică, în prima zi de Paşti, se oficiază slujba numită în popor „Învierea Mică", un prilej de a lua Lumină pentru toţi cei care n-au reuşit acest lucru în Noaptea de Înviere. 

Lumina Sfântă, adusă cu avionul

O delegaţie a Patriarhiei Române va aduce, sâmbătă seară, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, pentru a fi oferită credincioşilor din România.

Delegaţia condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul, va călători cu un avion special, care va ateriza mai întâi pe Aeroportul Otopeni, sâmbătă la ora 18.30, iar apoi va pleca spre Suceava, Cluj-Napoca şi Satu Mare.

Hipermarketurile, închise doar duminică

Majoritatea hipermarketurilor din ţară nu vor fi deschise în ziua de Paşte, dar vor avea programul prelungit vineri. Metro va fi deschis non-stop până sâmbătă, 14 aprilie, când magazinele se vor închide la ora 16.00, iar luni va avea program în intervalul 8.00-16.00.

Toate magazinele Real vor avea program non-stop vineri, iar sâmbătă se închid la ora 20.00. Cele din Capitală (Berceni, Cotroceni şi Vitan) se vor închide la ora 21.00. Duminică, în intervalul 14.00 - 22.00, va fi deschis doar magazinul Real din Afi Palace Cotroceni. De luni, toate magazinele Real au program normal.

Carrefour este deschis sâmbătă până la ora 19.00, iar luni are program normal. Toate magazinele Cora sunt deschise sâmbătă până la 18.00, excepţie făcând cel din City Park Constanţa (până la 20.00), iar de luni au program obişnuit. De asemenea, hipermarketurile Auchan sunt deschise sâmbătă până la ora 18.00, iar duminică sunt închise.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite