Vine graţierea marilor corupţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi deputaţi propun o lege de graţiere şi amnistie colectivă de care ar urma să se bucure aproape toţi demnitarii şi oamenii de afaceri condamnaţi în acte de mare corupţie.

Deputaţii Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD) au depus o iniţiativă legislativă prin care doresc graţierea infractorilor cu pedepse de până la 6 ani inclusiv şi amnistierea celor cu pedepse cu închisoare până la 4 ani inclusiv sau amendă. Argumentele invocate de iniţiatori se referă la ameliorarea supraaglomerării penitenciarelor şi realizarea de economii la buget.

O serie întreagă de infracţiuni sunt exceptate de la aplicarea legii: omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupefiante, proxenetism.

Pe lista excepţiilor nu se regăsesc însă infracţiunile de corupţie, astfel că marii corupţi condamnaţi la pedepse până la 6 ani de închisoare inclusiv ar urma să fie graţiaţi sau amnistiaţi şi puşi în libertate. „Probabil am omis să trec corupţia pe lista excepţiilor. Nu sunt jurist, dar proiectul va fi în dezbatere publică, cu siguranţă infracţiunile de corupţie vor fi adăugate pe lista excepţiilor", a declarat Nicolae Păun pentru „Adevărul".

„Lotul Năstase", beneficiarul direct

„Este o idioţenie dacă se crede că a fost făcut acest proiect pentru Adrian Năstase", a spus Mădălin Voicu răspunzând unor întrebări ale presei. Totuşi, dacă legea ar fi adoptată în forma actuală, ar beneficia nu doar Adrian Năstase, ci mai mulţi politicieni şi persoane publice care au în acest moment de executat pedepse pentru corupţie. Este vorba despre toţi cei găsiţi vinovaţi în dosarul „Trofeul Calităţii", acolo unde fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare, iar ceilalţi patru complici au pedepse maxime de 6 ani.

Şi Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la un an cu executare pentru şantaj, ar ieşi mai repede din închisoare. În aceeaşi situaţie se află senatorul Cătălin Voicu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare, şi colegii săi de dosar, cu pedepse mai mici, şi foştii parlamentari Vasile Duţă şi Virgil Pop, ambii având de executat câte 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Şi fostul secretar de stat de la Revoluţionari, Emilian Cutean, ar beneficia de graţiere, deoarece execută o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru o deturnare de fonduri.

Fostul ministru Ioan Avram Mureşan şi omul de afaceri Corneliu Iacobov sunt printre cei care pierd la limită graţierea, ei având de executat câte 7 ani de închisoare, cu unul mai mult decât este prevăzut în proiect.

Ce sunt amnistia şi graţierea

Amnistia înseamna iertarea totală a faptei, iar aplicarea acesteia curăţă complet cazierul făptuitorului, în vreme ce graţierea îl iartă doar de executarea efectivă a pedepsei, cazierul rămânând „pătat". Cauzele aflate pe rol după publicarea legii de amnistiere şi graţiere se judecă până la capăt, iar dacă în sentinţa finală se pronunţă pedepse sub pragurile stabilit de lege, judecătorii aplică amnistia, respectiv graţierea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite