Vin zile grele pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

jumătate din bani. Dumitru Dragomir, rectorul UMF, spune că "situaţia se va redresa" şi refuză soluţia Ministerului Educaţiei, de a renunţa la 55 de profesori pensionabili.Criză financiară

jumătate din bani. Dumitru Dragomir, rectorul UMF, spune că "situaţia se va redresa" şi refuză soluţia Ministerului Educaţiei, de a renunţa la 55 de profesori pensionabili.
Criză financiară fără precedent la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa". Alegerile repetate, numărul prea mare de profesori, salariile mari şi scandalurile nesfârşite au adus instituţia în pragul falimentului. "Am decis să mai tăiem din sporuri şi să acordăm doar salariile de bază. De la 40-50 de milioane salariu, s-a ajuns cam la jumătate", a declarat Dumitru Dragomir, rectorul UMF.
Situaţia universităţii ieşene este cu atât mai dificilă cu cât viitorii medici preferă să urmeze cursurile altei instituţii similare din ţară. Numărul de studenţi este în scădere de la un an la altul. Mai mult decât atât, Ministerul Educaţiei a decis ca, de anul universitar viitor, numărul de locuri să fie mai mic cu 25 la sută. "Nu sunt de acord cu această idee. A scăzut mult, e adevărat, şi numărul studenţilor străini, lucru care se reflectă şi asupra bugetului nostru", a mai declarat rectorul UMF Iaşi. Pe de altă parte, şefii Ministerului Educaţiei par că nu găsesc un limbaj comun cu reprezentanţii universităţii ieşene. "Soluţia de ieşire din criza financiară prin care trece UMF Iaşi presupune, în primul rând, renunţarea la 55 de profesori pensionabili. Fiecare dintre ei are un salariu de 50 de milioane", a declarat prefectul Radu Prisăcaru, în urma unei întâlniri cu Dumitru Dragomir, rectorul UMF, şi Mihail Hărdău, ministrul educaţiei.

"Criza de la UMF Iaşi nu afectează calitatea învăţământului"
şefii UMF Iaşi sunt de părere că vor ieşi cu bine din anul universitar 2005-2006 care, în opinia lor, este unul dintre cei mai negri din istoria instituţiei. Potrivit rectorului Dragomir, calitatea învăţământului nu a avut totuşi de suferit în urma crizei financiare şi a nesfârşitelor scandaluri. "Deşi ministerul vrea să reducă sensibil numărul de locuri, calitatea absolvenţilor noştri rămâne foarte bună. Anul trecut, ei au fost pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte absolvirea examenului de rezidenţiat", a spus rectorul Dumitru Dragomir.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite