Vilele-chilipir nu le fac cu ochiul sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile imobiliare au redus drastic preţurile faţă de anul trecut

O vilă în Iţcani poate fi cumpărată acum cu 290.000 euro mai ieftin decât în urmă cu un an.

Dezvoltatorii imobiliari şi proprietarii de locuinţe din Suceava sunt nevoiţi să lase până la 30% din preţ în speranţa că vor găsi cumpărători. Cu toate acestea, specialiştii în imobiliare spun că nici măcar un apartament cu două camere care se vinde acum cu 30.000 euro nu mai are clienţi. Mulţi dintre agenţii suceveni se plâng că nu au încheiat nicio tranzacţie de la începutul anului şi că scăderea preţurilor nu va ajuta la deblocarea pieţei.

„Firmele care au în derulare proiecte de construcţie de mansarde, apartamente sau case încearcă să vândă acum cu 1.000 euro metrul pătrat comparativ cu 1.300 euro cât cereau înainte de criză. Chiar şi aşa, nu cred că vor reuşi deoarece problema a apărut din cauza băncilor care nu mai dau credite", a declarat Emilian Diţu, agent imobiliar la Gemidas Grup.

Singurii suceveni care se arată interesaţi să cumpere case sunt cei care dispun de bani „cash". „În medie avem câte 3-4 clienţi pe zi care merg pe teren să vizioneze. Cu toate acestea, când vine vorba să semnăm actele, toată lumea se opreşte. Aşteaptă să vadă ce se întâmplă, dacă nu o să scadă preţurile şi mai mult", a precizat Mihai Olimpiu, agent imobiliar la Imostar.

Vilă de trei ori mai ieftină

Un exemplu de chilipir imobiliar generat de criza financiară este o „căsuţă" de 300 de metri pătraţi cu parter şi două etaje de pe Aleea Dumbrăvii, în cartierul de vile Iţcani.

Dacă în urmă cu un an proprietarul cerea 440.000 euro pentru a o vinde, acum locuinţa, aflată în oferta unei agenţii imobiliare locale, este de vânzare la preţul de 150.000 euro. În „Ipoteşti, zona spre Bosanci", proprietarul unei case cu etaj complet finisată este dispus s-o cedeze la 52.000 euro, în condiţiile în care în iunie 2008 cerea pentru construcţia aflată încă „la roşu" 65.000 euro.

În zona Moara, o vilă „la cheie" cu suprafaţa de 160 de metri pătraţi ar putea fi cumpărată acum pentru 45.000 euro.

Discounturi la locuinţe noiAnaliştii imobiliari spun că proiectele de locuinţe noi din Suceava ar fi vândute în acest moment în proporţie de 80%. Pentru a reuşi să contracteze şi restul de locuinţe, firmele de construcţii practică discounturi de cel puţin 10-15%. Astfel, o mansardă nouă de 40 de metri pătraţi apare la ofertă cu preţul de 30-33.000 euro.

Alte amănunte mâine dimineaţă în Adevărul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite