Videanu declară starea de urgenţă în sistemul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a sistat complet, în această dimineaţă, livrările de gaze către România şi prin singura staţie care mai importa gaz rusesc, Merieşu Auriu. Adriean Videanu a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a fost declarată starea de urgenţă pentru ca Transgaz să poată opera sistemul de transport în condiţii optime. Ulterior, el a ţinut să revină asupra declaraţiilor şi să precizeze că nu este vorba despre o "sta

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat că livrările de gaze din Rusia prin Ucraina, pe la Medieşu Aurit, au fost sistate în această dimineaţă la ora 8,53.

Anunţul vine după ce Gazprom a sistat acum două nopţi livrările de gaze prin staţia Isaccea 2. Cele două puncte sunt singurele prin care intră în România gazele din Rusia.

Videanu a declarat în această dimineaţă pentru Realitatea TV că "populaţia nu va fi afectată", iar CET-urile vor trece pe combustibil alternativ.

"Avem destule rezerve pentru a trece cu bine aceasta iarnă", a asigurat ministrul economiei.

Videanu a anuntat ca la ora 10, la Ministerul Economiei se va întruni Comandamentul de urgenţă pentru a discuta situatia creată.

Potrivit acestuia, Petrom şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) vor asigura necesarul de păcură şi cărbune CET-urilor, a declarat Videanu  "Am găsit soluţia cu Petrom şi SNLO. Unele CET-uri mai aveau stocuri de păcură şi cărbune doar pentru câteva zile, au fost mai leneşe. Le vom asigura necesarul de păcură şi cărbune, nu este nicio problemă la niciuna", a precizat ministrul pentru NewsIn.

Convorbire Băsescu-Putin

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat, pentru NewsIn, că preşedintele Traian Băsescu a avut ieri o discuţie telefonică cu premierul rus, Vladimir Putin, pe tema gazelor. Turcan a mai spus că nu poate da detalii privind conţinutului discuţiei telefonice.

Romgaz: stocurile de gaze ne ajung cel puţin trei luni
    
Directorul general Romgaz, Francisc Toth, a declarat pentru Agerpres că România poate recurge la depozitele de gaze naturale ale Romgaz pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a populaţiei şi agenţilor economici aproximativ 100 de zile în condiţiile existente.

"Calculul este extrem de simplu şi nu lasă loc niciunei speculaţii. Dacă luăm depozitele de două miliarde metri cubi la un consum de 20 milioane de metri cubi ajungem la 100 de zile, în condiţiile actuale", a precizat Toth.

Oficialul a precizat că perioada în care poate fi asigurată alimentarea cu gaze este însă mai mare ţinând cont că o scădere a temperaturii cu trei grade reduce consumul cu circa 10 la sută. "Temperaturile nu se pot menţine la acest nivel până în martie, deci perioada în care putem asigura alimentarea este mai mare", a precizat directorul Romgaz.

Combustibil alternativ

"Situaţia nu este una dintre cele mai favorabile, însă niciun utilizator casnic nu va fi afectat. Vom asigura funcţionarea normală a sistemului", a declarat ieri premierul Emil Boc după sistarea alimentării cu gaz prin punctul Isaccea 2.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat şi el că din cei 61,5 milioane de metri cubi / zi, reprezentând consumul zilnic al României, 33 milioane de metri cubi provin din producţia curentă, alte 26 milioane de metri cubi din depozitele stocate şi doar 2,5 milioane de metri cubi din importurile realizate prin punctul Merieşul Auriu.

"În urma discuţiilor purtate în cadrul Comisiei pentru Gestionarea Situaţiilor de Urgenţă în Sistemul Naţional de Transport s-a stabilit reducerea consumului de gaz natural la CET-uri şi înlocuirea gazului cu conbustibil alternativ, cum ar fi păcura şi cărbunele", a precizat ieri ministrul Economiei.

Europa, în criză

Până în prezent, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia, Ungaria şi Cehia anunţaseră că aprovizionarea lor cu gaz rusesc a fost oprită în totalitate. Ţările Europei de Vest, mai puţin dependente de gazul rusesc, sunt şi ele afectate de criză: în Franţa, livările au scăzut marţi cu peste 70%, iar în Italia cu 90%. Scăderi ale presiunii au fost înregistrate şi în Germania.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc

Încă de la începutul conflictului energetic, Rusia şi Ucraina şi-au aruncat reciproc responsabilitatea pentru perturbarea aprovizionării ţărilor europene.

Potrivit NewsIn, marţi, când Ucraina a anunţat că Rusia a redus drastic volumul de gaze pompat în conductele ucrainene şi destinat consumatorilor europeni, Gazprom a replicat că reducerea presiunii în ţările europene este cauzată de fapt de partea Ucraineană. Astfel, Rusia a acuzat Ucraina că a închis trei dintre cele patru gazoducte de tranzit de pe teritoriul său, Urengoi-Pomary-Ujgorod, Progress şi Soiuz.

Astăzi dimineaţă, Ucraina a anunţat că Rusia a sistat complet furnizarea de gaz către Ucraina, care nu mai primea oricum gaz pentru consumul propriu, ci doar pentru tranzit.

În replică, vicepreşedintele Gazprom a declarat că în realitate Ucraina a închis şi cel de-al patrulea gazoduct de tranzit, aceasta fiind cauza întreruperii aprovizionării cu gaz a ţărilor Europene. Miercuri dimineaţă, România, Austria, Slovacia şi Cehia au anunţat că nu mai primesc deloc gaze ruseşti.

Compania ucraineană Naftogaz a explicat însă că a fost nevoită să sisteze complet furnizarea de gaz pentru tranzit pe teritoriul ţării, pentru că Rusia nu mai introducea gaze în conducte. "Dacă livrările de gaz în Ucraina sunt egale cu zero, livrările de gaz către Europa vor fi, de asemenea, zero", a spus el.

Adriean Videanu a declarat stare de urgenţă

Populaţia nu va avea de suferit din cauza sistării furnizării de gaze, dar dacă temperaturile vor scădea sub minus 15 grade o parte din agenţii economici ar putea fi obligaţi să-şi întrerupă activitatea, a declarat miercuri ministrul economiei Adriean Videanu.

"Cel puţin Gazpromul ne asigură că el furnizează cantitatea de gaz contractuală către Wintershall şi Imex, cei doi importatori principali în România, dânşii declinând responsabilitatea neajungerii gazului în România. Am discutat şi cu autorităţile ucrainiene şi sperăm cu mâine, după întâlnirea de la Moscova, să avem un răspuns. Dar în strategia pe care am adoptat-o nu ţinem cont de răspunsul pe care mâine îl aşteptăm de la Moscova", a mai spus acesta.

Oficialul a anunţat că s-a declarat stare de urgenţă astfel încât operatorul sistemului naţional de transport al gazelor să poată funcţiona în condiţii optime.

Videanu a subliniat că prioritare pentru aprovizionarea cu combustibili sunt populaţia şi unităţile publice, cum sunt spitalele. De asemenea, ministrul economiei a menţionat că începând de mâine se va trece la funcţionarea pe combustibili alternativi.

Începând de miercuri, importurile de gaze din Rusia au fost sistate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite