Videanu, bun de plată pentru afacerile ca primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Videanu, bun de plată pentru afacerile ca primar
Videanu, bun de plată pentru afacerile ca primar

Printr-o dispoziţie semnată de fostul edil, Primăria Capitalei a cumpărat cu bani publici un teren cu un preţ considerat de experţi ca fiind de aproape cinci ori mai mare decât cel al pieţei. Tribunalul Bucureşti l-a obligat pe fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, la plata  a 4,4 milioane de lei, ca urmare a afacerii imobiliare de la Mihăileşti.

Investiţia imobiliară de lux a fostului primar general al Capitalei pentru adăpostul de câini fără stăpân îi costă pe Adriean Videanu şi pe acoliţii săi din Primărie peste un milion de euro.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au obligat pe fostul primar general al Bucureştiului, alături de alţi 22 de funcţionari, printre care şi Gheorghe Udrişte, la restituirea sumei de 4.478.328 lei. Această sumă a fost imputată lui Videanu şi celorlaţi funcţionari în baza unui control al Curţii de Conturi care a constatat că Primăria a plătit în 2007 pentru un teren de 10.000 de metri pătraţi în Mihăileşti (judeţul Giurgiu) de 4,7 ori preţul pieţei. Terenul a fost cumpărat cu 155 de euro / metru pătrat, deşi preţul real, stabilit de experţi, era de 33 de euro / metru pătrat.

În urma controlului s-a constatat plata nejustificată a sumei de 4.478.328 lei, adică 1, 2 milioane de euro, la nivelul anului 2007.

3.100 de euro pe cap de maidanez

Fostul primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a făcut „investiţia“ la Mihăileşti pentru câinii fără stăpân. Cu 1.550.000 de euro, edilul a achiziţionat 10.000 de metri pătraţi de teren în intravilanul oraşului Mihăileşti, din judeţul Giurgiu, ca să deschidă un adăpost pentru 500 de maidanezi. 

Un calcul simplu arată că, numai pentru adăpostirea unui singur maidanez, actualul ministru al Economiei a achitat 3.100 de euro, fără a mai lua în calcul costurile de întreţinere. Vânzătorul  este Chabrouni Nidal.

Sirian de origine, partenerul de afaceri al primarului Videanu nu s-a remarcat în lumea arabă din Bucureşti. Despre el se ştie, doar, că este născut în Homs (oraşul unde s-a născut şi Omar Hayssam) şi că în România  face afaceri cu granit, material folosit la borduri.

Tranzacţie fără licitaţie

Conform contractului de vânzare-cumpărare al terenului din Mihăileşti, încheiat între Chabrouni Nidal şi primarul general al Capitalei Adriean Videanu – după negociere directă, şi nu prin licitaţie - „construcţiile edificate au o suprafaţă construită la sol de 1.815 metri pătraţi“ şi sunt formate din „construcţii pavilion administrativ, garaj de odihnă, anexă, depozit de carburant şi cabină poartă“.

Negocierea cu sirianul Chabrouni Nidal s-a făcut de către o comisie numită prin dispoziţia directă a primarului Adriean Videanu în baza unei „analize comparative tehnico-economice“. Deşi preţul unui metru pătrat,  cu clădiri şi utilităţi, în zona periferiei Mihăileştiului de Giurgiu, era la acea vreme de 33 de euro, comisia a „obţinut“ un preţ de 155 de euro.

Alte afaceri la Tribunal

În afara tranzacţiei imobiliare suspecte, Curtea de Conturi a mai luat la ochi şi alte plăţi ale Primăriei Generale, pe timpul mandatului Videanu. Rezultatele controlului – judecate de magistraţii Tribunalului Bucureşti – au mai „îngreunat“ nota de plată a lui Videanu. Astfel, potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti, „se obligă pârâţii Videanu Adriean, Busuioc Camelia, Herea Daniela şi Boagiu Iuliana la plata către Primăria Municipiului Bucureşti a sumei de 33.286 de lei actualizată la data pronunţării sentinţei despăgubirii.

Obligă Primăria Municipiului Bucureşti să vireze sumele recuperate la bugetul asigurărilor sociale de stat“. Această decizie a fost luată după ce Camera de Conturi Bucureşti a descoperit, la Primăria Capitalei, nereguli în derularea procedurii de achiziţie a proiectării şi execuţiei lucrărilor privind investiţiile în stadionul „Lia Manoliu“ , dar şi în ceea ce priveşte bordurile. De altfel, întreg raportul controlorilor a fost trimis la DNA.

Potrivit Curţii de Conturi, nereguli au fost şi cu afacerea cu bordurile din Bucureşti. Printre principalele societăţi care au furnizat borduri Primăriei Bucureşti se află şi firma lui Adriean Videanu - Titan Mar SA. Valoarea totală a bordurilor decontate a fost de 1.342.047 lei. Adriean Videanu a răspuns la problema sa prin... biroul de presă al Ministerului Economiei. „Biroul de Presă al Ministerului Economiei face următoarele precizări: Sentinţa nu este una irevocabilă, ea putând fi atacată, cu recurs, în termen de 15 zile, ministrul Adriean Videanu nu a fost informat în legătură cu aceasta, ministrul Adriean Videanu va ataca această sentinţă în momentul comunicării“.


Sentinţa nu este una irevocabilă, ea putând fi atacată, cu recurs, în termen de 15 zile. Ministrul Adriean Videanu nu a fost informat în legătură cu această decizie. Va ataca această sentinţă în momentul comunicării.
Biroul de presă
al Ministerului Economiei

Negocierea directă cu vânzătorul - persoană fizică Chabrouni Nidal a pornit de la preţul de 120 de euro/metru pătrat, stabilit de comisia de cumpărare prin negocierere, numită prin dispoziţia primarului general Adriean Videanu.
Raport al Curţii de Conturi
a României

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite