Victorie de pus în ramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tricolorii au învins vicecampioana mondială, Polonia, cu 33-29, în preliminariile Campionatului European de handbal din 2010. Reprezentativa masculină de handbal a României a făcut senzaţie, reuşind să provoace o surpriză de proporţii în faţa Poloniei, deşi pornea cu şansa a doua.

Puţină lume ar fi pariat pe naţionala României într‑un meci contra vicecampioanei mondiale, Polonia. Rezultatele obţinute de cele două echipe în ultimii 15 ani, calculele hârtiei, dar şi loturile de jucători îi indicau drept favoriţi pe slavi.

Totuşi, tricolorii au infirmat predicţiile specialiştilor, care nu le dădeau nicio şansă în faţa vicecampioanei mondiale, şi au obţinut un succes care le dă dreptul să viseze la o calificare spectaculoasă la Campionatele Europene din 2010. O calificare care ar veni la 14 ani după ultima reuşită de naţionala României, care nu a mai evoluat la turneul final continental din 1996.

Partida care s-a disputat ieri, la Buzău, a avut de toate. Au existat moment de handbal de mare clasă, cu răsturnări de situaţii, cu dramatism şi, ce este mai important, cu happy-end.

Polonezii au controlat debutul partidei

România a învins la final Polonia, cu 33-29, şi a acumulat a doua victorie în grupa I preliminară din cadrul Campionatului European. Meciul a început prost pentru băieţii lui Aihan Omer, care s-au văzut conduşi încă din primele minute. După doar şase minute de la primul fluier al arbitrilor, polonezii conduceau cu 5-1 şi se părea că vor obţine un success facil.

Meciul s-a schimbat după 15 minute

Selecţionerul Omer a dat dovadă de inspiraţie când a cerut time-out, iar rezultatul s-a văzut în scurt timp. România a reuşit să egaleze în minutul 20 (scor 8-8), iar peste două minute a preluat conducerea pe tabela de marcaj.

Paradele portarului Rudi Stănescu şi aruncările de efect reuşite de extrema Valentin Ghionea, plus sistemul de apărare, extrem de bine pus la punct, au constituit tot atâtea atuuri în favoarea tricolorilor.

În ultimele minute, tribunele au trăit cu sufletul la gură trei minute de vis. La scorul de 30-29 în favoarea României, oaspeţii nu au reuşit să mai înscrie, în timp ce Ghionea şi Sandu Iacob au marcat trei goluri pentru rezultatul final, aducând tribunele în delir. Incredibil, dar adevărat, România este liderul primei grupe preliminare, după două partide, devansând Polonia şi Suedia.

La final, echipele care se vor clasa pe primele două poziţii se vor califica automat la Campionatul European care se va disputa în Austria, în 2010. Până atunci, România va mai juca în acest an cu Muntenegru, pe 26 noiembrie, şi cu Suedia, pe 30 noiembrie, ora 11.00. Meciurile retur se vor disputa în 2009.

Preliminarii CE

Grupa 1

România - Polonia 33-29
România: Georgescu 1, Iacob 4, Petrea 2, Buricea 1, Ghionea 13, Cozma 2, Pârâianu 5, Şania 3, Timofte 2. Antrenor: Aihan Omer

Polonia: Kuchczynski 3, Jachlewski 2, Piwko 2, Zóltak 1, Rumniak 1, Siódmiak 1, Kostrzewa 3, Jurecki 5, Kuptel 2, Jaszka 1, Jurkiewicz 8. Antrenor: Bogdan Wenta

Rezultate:

Turcia – România    29-35
Polonia – Muntenegru    30-20
România – Polonia    33-29

Clasament:

1. România    4 p
2. Polonia    2 p
3. Suedia    0 p
4. Turcia    0 p
5. Muntenegru    0 p

image

Sunt fericit de această victorie. Astăzi am luat două puncte mari.

image


Valentin Ghionea
jucător România    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite