Victoria, copilul Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria Chiticariu s-a născut pe 20 decembrie 1989, prematur, pentru că mama ei s-a speriat de turnura pe care o luaseră evenimentele din primele zile ale Revoluţiei. Deşi născută într-o zi istorică, la 19 ani, Victoria Chiticariu este o fată obişnuită. Merge în excursii şi la chefuri şi visează să lucreze într-o bancă, pentru că „se câştigă bine”.

Victoria Chiticariu s-a născut pe 20 decembrie 1989, în ziua în care Timişoara a fost declarat „oraş liber”.

Pe străzi, sute de mii de locuitori din oraşul de pe Bega strigau „Libertate!” şi „Jos comunismul!”. Erau momente de apogeu ale unei revoluţii adevărate.

Ajunşi la vârsta de 19 ani, copiii născuţi în timpul Revoluţiei nu au fost virusaţi de comunism.

Mama Victoriei, Cristina Chiticariu, este una dintre cele câteva mămici care în acele zile tumultuoase ale Revoluţiei a născut prematur. „Eram în luna a şaptea.

Cum circulau tot felul de poveşti, am auzit la un moment dat că, în centru, un tanc a trecut peste o femeie însărcinată şi a omorât-o.

Probabil pentru că m-a impresionat atât de mult imaginea asta, în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie, încât mi s-a făcut rău. A doua ziua am născut la spitalul Odobescu”, şi-a amintit mama Victoriei.

Povestea legată de naşterea fetei începe însă din 18 decembrie, când tatăl său, Mihai Chiticariu, se întorcea din Moldova cu porcul proaspăt tăiat, pentru un nou Crăciun friguros şi întunecat, alături de soţia sa însărcinată şi cealaltă fetiţă a lor, Mihaela, de doar un an şi nouă luni.

Şi-a dat seama că s-a întors într-un cu totul alt oraş decât cel din care plecase cu trei zile înainte. „În tren se tot auzeau poveşti că la noi se trage şi la Cluj au urcat miliţieni cât să umple un vagon, care veneau la Timişoara. Dar am înţeles cu adevărat situaţia atunci când, în gară, am văzut că nu era nimeni, nici măcar taxiuri.

Am luat tramvaiul şi am coborât în Centru. Am trecut pe lângă şiruri de soldaţi care aveau puştile aţintite spre Catedrală, iar trotuarele erau pline de sânge, spălate de ploaia din acea dimineaţă”, a povestit Mihai Chiticariu.

Un bebeluş-vedetă

Imaginea fetiţei bebeluş cu numele Victoria, născută la Timişoara în timpul Revoluţiei, a făcut înconjurul lumii, după ce o echipă de reporteri de la o revistă din Danemarca au ţinut să o fotografieze în braţele unor soldaţi români care stăteau la căminul Uzina Mecanică Timişoara cu puştile pe umeri.

Acest lucru s-a întâmplat la o săptămână de la naşterea fetiţei, în faţa blocului în care locuiau. Ziariştii din Danemarca au avut grijă să trimită un exemplar al revistei şi familiei Chiticariu, cu care au păstrat o corespondenţă câţiva ani.

Revista este păstrată şi acum cu mare grijă în casa familiei, o imagine care emană fericire. „S-a auzit de mine pentru că de la balconul Operei s-a anunţat naşterea unei fetiţe şi al unui băiat. Victoria şi Victor. Lumea adunată în centru a primit cu aplauze furtunoase această veste”, spune Victoria Chiticariu.

Tânăra îşi mai aminteşte că şi-a pus cu adevărat întrebări despre revista în care a apărut de abia după ce împlinise nouă ani. „Părinţii mei au păstrat-o cu sfinţenie. Tot timpul când venea cineva la noi, scoteau revista şi se lăudau cu ea”, a mai spus timişoreanca.

„Tinerii nu sunt luaţi în seamă, tot cei bătrâni vor să conducă”

„Adevărul“: Ce ţi-au povestit părinţii despre ziua în care te-ai născut?


Victoria Chiticariu: Era foarte multă lume în stradă, în Piaţa Operei. Tata a fost în centru în acele zile. Iar mama la spital, pentru că s-a internat din ziua de 18 decembrie. În momentul în care a aflat că m-am născut, tata a fugit direct la spital şi, de jos i-a făcut semn mamei care era la geam, că Ceauşescu a „picat”.

Cum îţi imaginezi că a fost viaţa înainte de 1989?

Era trist. În niciun caz nu aş fi putut trăi în acea perioadă. Din câte mi-au povestit părinţii, era foarte greu. Nu ştiu dacă m-aş putea pune în postura de atunci. Faptul că lumea stătea la coadă pentru pâine şi că nu avea curent, nici apă caldă. Nu erau decât două ore de televiziune pe zi...

Eşti mândră cu statutul de „copilul revoluţiei”?

Într-un fel sunt mândră. Mai ales că în această perioadă a început să apară presa şi să mă întrebe una, alta. O dată pe an sunt şi eu vedetă. În rest, am o viaţă normală.

Pentru mine, faptul că m‑am născut atunci nu a fost niciodată ceva ieşit din comun. Anul trecut, Asociaţia de revoluţionari Altar `89 a organizat un eveniment la Operă, unde au fost chemaţi toţi copiii care s-au născut la Revoluţie. Am primit o diplomă, un trofeu şi un CD. Dar alte beneficii nu am avut niciodată.

Simţi ca o povară faptul că te-ai născut în zilele Revoluţiei?

Nu e povară. Mă face să mă gândesc mai mult la acest lucru, să fiu mai responsabilă. E normal ca noi să fim cei care vor schimba cândva lucrurile. S-au schimbat deja multe în decurs de 19 ani. E mult mai bine. Din păcate, tinerii nu sunt luaţi în seamă, tot cei bătrâni vor să conducă.

Mulţi tineri de vârsta ta spun că nu au şanse în ţară şi pleacă în străinătate.

Eu nu vreau să plec. Poate doar pentru o perioadă scurtă, pentru a studia sau pentru a face bani. O să văd după facultate ce am de făcut. Până la urmă, nimeni nu pleacă de bine ce îi merge. Ci pentru a lucra pe bani mai mulţi. Eu vreau să termin şcoala şi să lucrez în sistemul bancar.

Dacă ţi-ar sta în puteri, ce ai vrea să se schimbe în România?

Aş încerca să fac în aşa fel încât să nu fie atât de mare prăpastia dintre bogaţi şi săraci. Trebuie făcut ceva pentru ca toată lumea să câştige mai bine, să poată trăi decent.

image

În niciun caz nu aş fi putut trăi în acea perioadă. Din câte mi‑au povestit părinţii, era foarte greu. Nu ştiu dacă m-aş putea pune în postura de atunci. Faptul că lumea stătea la coadă pentru pâine şi că nu avea curent, nici apă caldă. Nu erau decât două ore de televiziune pe zi...

image


Victoria Chiticariu
studentă

De la tricolor, la Economie

S-a născut pe 20 decembrie 1989.

A absolvit Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii din Timişoara.

Este studentă în anul I la Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara, secţia Finanţe Bănci.

Când va termina studiile, „dacă România va trece cu bine de criza financiară”, vrea să lucreze în domeniul bancar, unde „se câştigă foarte bine”.

Victoriei îi place să iasă în oraş, să citească şi să meargă în excursii şi la petreceri.

image











Victoria la 14 zile de la naştere

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite